Home > Τεύχος 2 (Τόμος 8) > Νεφρική νόσος και Εγκυμοσύνη: Νεότερα δεδομένα
30
Ιούλ
2015

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο αριθμός των γυναικών με νεφρική νόσο που κατορθώνουν όχι μόνο να συλλάβουν, αλλά και να φέρουν στον κόσμο υγιή παιδιά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στις προόδους της Ιατρικής. Ωστόσο, η νεφρική νόσος κατά τη διάρκεια της κύησης, συχνά εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο. Οι επιπλοκές της κύησης γυναικών με νεφρική νόσο ποικίλουν από πρόωρο τοκετό έως σοβαρά προβλήματα υγείας, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και θάνατο. Αντίστοιχα, δεν είναι λίγες οι φορές που η εγκυμοσύνη επιδρά αρνητικά στην προϋπάρχουσα νεφρική νόσο της μητέρας είτε επιδεινώνοντας την κλινική εικόνα, είτε επιταχύνοντας την εξέλιξη της νόσου, είτε ακόμα και προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη της νεφρικής λειτουργίας.

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση του αντίκτυπου διαφόρων εκδηλώσεων νεφρικής νόσου στην έκβαση της εγκυμοσύνης και των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται, ώστε το αποτέλεσμα της κύησης να είναι το καλύτερο δυνατό. Στόχος της εργασίας επίσης, είναι η παρουσίαση των πλέον πρόσφατων γνώσεων και εξελίξεων γύρω από τη νεφρική νόσο στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Συμπερασματικά, η πλειοψηφία των κυήσεων γυναικών με νεφρική νόσο μπορεί να έχει ομαλή πορεία και καλή έκβαση χάρη στις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης και θεραπείας, αρκεί να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και η εγκυμοσύνη να αντιμετωπιστεί με προσοχή.

Λέξεις – κλειδιά: Eγκυμοσύνη, επιπλοκές στη μητέρα, επιπλοκές στο έμβρυο, νεφρική νόσος.

Όλο το Άρθρο (Download PDF)

About the Author