Home > Τεύχος 1 ( Τόμος 2 ) > Η ∆ιαπολιτισμική Νοσηλευτική ως Θεωρητικό Πλαίσιο για τη Στήριξη της Νοσηλευτικής Μαζικών Καταστροφών
14
Νοέ
2010

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στη Μαρία Γκίκα, η οποία μοιράστηκε την εμπειρία της στη μελέτη – περίπτωση που παρατίθεται και στη δασκάλα μας Αν. Καθ. Παναγιώτα Σουρτζή, η οποία με τις ενδιαφέρουσες προτάσεις και την παρότρυνσή της βοήθησε να ολοκληρωθεί αυτή η ανασκόπηση.

Εισαγωγή: Οι σύγχρονοι νοσηλευτές στα πλαίσια διεθνών ανθρωπιστικών αποστολών καλούνται να παρέχουν φροντίδα σε άτομα, οικογένειες και ομάδες διαφορετικής πολιτισμικής καταγωγής. Για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στον πολύ σημαντικό αυτό ρόλο, απαιτείται να έχουν γνώσεις Νοσηλευτικών θεωριών και μοντέλων προερχόμενων κυρίως από τους χώρους της Νοσηλευτικής Μαζικών Καταστροφών και της ∆ιαπολιτισμικής Νοσηλευτικής, τα οποία σωστά συνδυασμένα μπορούν να εφαρμοστούν σε ευρείας κλίμακας καταστροφές.

Πηγές ∆εδομένων: Πηγή πληροφοριών αποτέλεσαν Ηλεκτρονικές Βιβλιοθήκες και Βάσεις δεδομένων όπως: Medline, Cinahl & Google.

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας: Από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση αναδείχθηκε πληθώρα Νοσηλευτικών θεωριών και μοντέλων που μπορούν να βρουν θέση στη Νοσηλευτική Μαζικών Καταστροφών. Μοντέλα που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για την καθοδήγηση των νοσηλευτών προκειμένου να είναι ικανοί να κατανοήσουν το περιεχόμενο και τις έννοιες της Νοσηλευτικής Μαζικών Καταστροφών, ακόμη όμως και μοντέλα που περιγράφουν έννοιες διαφορετικές από αυτές της Νοσηλευτικής Μαζικών Καταστροφών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικές καταστάσεις, εάν προσεγγιστούν από την κατάλληλη σκοπιά. Σημαντικά είναι τα μοντέλα που αναφέρονται στην ανάπτυξη πολιτισμικής ικανότητας των νοσηλευτών, για την κατανόη- ση της κουλτούρας και του πολιτισμού του πληθυσμού που έχει πληγεί και αποζητά ανθρωπιστική βοήθεια.

Συμπεράσματα: Αναμφισβήτητα σε ένα πολυεθνικό – πολυπολιτισμικό περιβάλλον υπάρχει έντονα η ανά- γκη για πολιτισμική ικανότητα στην αντιμετώπιση μαζικών καταστροφικών γεγονότων. Ο συνδυασμός μοντέλων και θεωριών είναι η καλύτερη επιλογή στη Νοσηλευτική Μαζικών Καταστροφών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που ετέθη και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μετά την εφαρμογή του μοντέλου που επιλέχθηκε και εφαρμόστηκε στην συγκεκριμένη νοσηλευτική κατάσταση, η αξιολόγησή του θα καθορίσει αν τελικά ήταν η σωστή επιλογή.

Λέξεις-κλειδιά: Νοσηλευτικές Θεωρίες, Νοσηλευτικά Μοντέλα, Νοσηλευτική Μαζικών Καταστροφών, ∆ιαπολιτισμική Νοσηλευτική , Πολιτισμική Ικανότητα.

Όλο το Άρθρο ( Download PDF )

About the Author