Home > Τεύχος 2 (Τόμος 13) > Εργασιακή ικανοποίηση προσωπικού υπηρεσιών υγείας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Περιφέρεια Αχαΐας
10
Ιούν
2020

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση της ανεργίας λόγω της μείωσης της οικονομικής δύναμης της αγοράς εργασίας. Ως επακόλουθο παρατηρείται στο ευρύτερο εργασιακό περιβάλλον, που εξαρτάται από ενδογενείς αλλά και εξωγενείς παράγοντες, δυσφορία και κατ’ επέκταση μείωση της ποιότητας ζωής.

Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην εργασιακή ικανοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού στην Περιφέρεια της Αχαΐας.
Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν παράγοντες όπως ο μισθός, οι εργασιακές σχέσεις, οι εποπτείες, οι ενδεχόμενες απολαβές, το γενικότερο εργασιακό περιβάλλον και επικοινωνιακό πλαίσιο. Χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Job Satisfaction Survey (JSS) του Paul Spector που αποτελείται από κλίμακα 6 βαθμίδων, ξεκινώντας από την πλήρη συμφωνία του ερωτώμενου και καταλήγοντας στην πλήρη ασυμφωνία. Το μέγεθος του δείγματος αποτέλεσαν 100 άτομα, που στην πλειοψηφία τους συμπληρώθηκαν ηλεκτρονικά, εκτός από 9 άτομα που τα συμπλήρωσαν χειρόγραφα. Οι μέθοδοι στατιστικής ανάλυσης των ποσοτικών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν, σε τυχαιοποιημένο πειραματικό σχέδιο, αφορούν περιγραφική και επαγωγική στατιστική.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι θηλυκού γένους σε ποσοστό 87%. Το κυρίαρχο ηλικιακό εύρος των ερωτώμενων αποτελεί η ηλικιακή ομάδα 25-35 ετών. Σε ότι αφορά την ερώτηση σχετικά με την αμοιβή τους, το 50% των ερωτώμενων τη χαρακτηρίζουν ως μη δίκαιη σε σχέση με το έργο που εκτελούν, γεγονός που συμφωνεί με το 39% αυτών που γενικότερα αισθάνεται ότι δεν εκτιμάται επαρκώς η δουλειά τους. Επίσης, η πλειοψηφία των ατόμων του δείγματος θεωρεί λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο προαγωγής τους.

Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης φανερώνουν ότι η εργασιακή ικανοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού στην Περιφέρεια Αχαΐας έχει επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση. Σημαντική αναφορά έγινε από τους ερωτώμενους για τον παράγοντα της αμοιβής τους, καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί με γνώμονα μια πιο δίκαιη αναγνώριση της δυσκολίας και της σπουδαιότητας του έργου τους και να ενισχύεται το αίσθημα της συνεργασίας και της συναδελφικότητας με πιο αποδοτική επικοινωνία.

Λέξεις-κλειδιά: εργασιακή ικανοποίηση, νοσηλευτικό προσωπικό, οικονομική κρίση.

Όλο το Άρθρο (Download PDF)

About the Author