Home > Τεύχος 4 ( Τόμος 3 ) > Tο δικαίωμα της ενημέρωσης και της συναίνεσης του ασθενή στην εκτέλεση ιατρικών πράξεων: Νομική και κοινωνιολογική διάσταση
01
Φεβ
2011
Posted By :
Comments : Off

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η αυξανόμενη διείσδυση της ιατρικής επιστήμης στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου, παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάγκη τήρησης ενός δεοντολογικού πλαισίου, που θέτει ως κύρια προτεραιότητα την προστασία των ασθενών, με την προσπάθεια κωδικοποίησης των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους.

Οι νόμοι για την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών, είναι συγκεκριμένες πράξεις, με συγκεκριμένα μέτρα και σαφείς πρόνοιες, που παρέχουν νομικά δικαιώματα και νομικές θεραπείες στους ασθενείς, που πιστεύουν ότι αγνοούνται ή παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

Δικαιώματα όπως, η προστασία της υγείας, η αξιοπρεπής μεταχείριση στην παροχή υπηρεσιών υγείας, η απαγόρευση δυσμενών διακρίσεων, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ενημέρωσης, το δικαίωμα της ενημερωμένης συναίνεσης, το δικαίωμα στην εχεμύθεια και προστασία της ιδιωτικής ζωής, το δικαίωμα της ελευθερίας επιλογής, το δικαίωμα της πρόσβασης στο ιατρικό απόρρητο, απαντούν σε κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, διασφαλίζοντας, παράλληλα, ευαίσθητες πτυχές των προσωπικών δεδομένων του κάθε πολίτη.

Τα ανωτέρω δικαιώματα, αποτελούν θεμελιώδη ηθικά ζητήματα για την δημιουργία μιας ισότιμης σχέσης γιατρού-ασθενή, η οποία θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για μια ουσιαστική επικοινωνία των δύο πλευρών, με κύριο στόχο της, την επιτυχία της θεραπευτικής διαδικασίας, την μεγιστοποίηση της ικανοποίησης του ασθενή, την συμμόρφωση με την προτεινόμενη θεραπεία, την μείωση της ανησυχίας του, καθώς και την ταχύτερη ανάρρωσή του.

Η εργασία αναδεικνύει τα δικαιώματα των ασθενών και αναλύει το δικαίωμα του ασθενή στην ενημέρωση και συναίνεση στην ιατρική πράξη.

Λέξεις Κλειδιά: υγεία, ασθενής, δικαίωμα, δικαιώματα ασθενή, ιατρική ευθύνη, ενημερωμένη συναίνεση, σχέση γιατρού-ασθενή.

Όλο το Άρθρο ( Download PDF )

About the Author