Home > Τεύχος 3 (Τόμος 6) > Η Κατάθλιψη ως Προγνωστικός Παράγοντας Επαναπρόσληψης Βάρους σε Πρόγραμμα Πρόληψης για το Σακχαρώδη Διαβήτη
01
Ιούλ
2014
Posted By :
Comments : Off

ΣΚΟΠΟΣ

Να καθοριστεί εάν τα συμπτώματα κατάθλιψης, ή η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων προβλέπουν την ανά- κτηση του σωματικού βάρους για υπέρβαρα άτομα με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT), τα οποία κατάφεραν επιτυχώς να χάσουν το αρχικό τους βάρος.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.442 άτομα που κατάφεραν να χάσουν τουλάχιστον το 3% του αρχικού σωματικού βάρους τους μετά από 12 μήνες συμμετοχής στο τυχαιοποιημένο ελεγχόμενο Πρόγραμμα Πρόληψης Διαβήτη (DPP) συνέ- χισαν σε ειδική ομάδα θεραπείας (μετφορμίνη, εντατικός τρόπος ζωής ή εικονικό φάρμακο) και παρακολουθούνταν σύμφωνα με τη Μελέτη Έκβασης Αποτελεσμάτων του Προγράμματος Πρόληψης Διαβήτη (DPPOS). Ως ανάκτηση βάρους ορίσθηκε η επιστροφή στο σωματικό βάρος αναφοράς του DPP. Το σωματικό βάρος των συμμετεχόντων και η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων αξιολογούνταν κάθε 6 μήνες. Τα συμπτώματα κατάθλιψης (βαθμολογία στην Κλίμακα Κατάθλιψης Beck [BDI] ≥11) αξιολογούνταν κάθε 12 μήνες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μόνο το 2,7% της συνολικής κοόρτης είχε στην αρχή μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες με BDI βαθμολογία ≥11 παρουσίασαν ήπια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου παρατήρησης. Σε μη προσαρμοσμένες αναλύσεις, τόσο τα συμπτώματα της κατάθλιψης (αναλογία κινδύνου 1,31 [95% CI 1.03-1.67], P=0,03) όσο και η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, είτε κατά την προηγούμενη επίσκεψη (1,72 [1,37-2,15], Ρ=0,0001) ή αθροιστικά ως ποσοστό των επισκέψεων (1,005 [1,002-1,008], Ρ=0,0003) αποτέλεσαν παράγοντα πρόβλεψης της μετέπειτα επαναπρόσληψης βάρους. Μετά την προσαρμογή πολλαπλές συμμεταβλητές, η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων παρέμεινε σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της επαναπρόσληψης βάρους (Ρ<0,0001 για την προηγούμενη επίσκεψη μελέτης, Ρ=0,0005 για την αθροιστική μέτρηση), αντίθετα με τα συμπτώματα κατάθλιψης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Για τα άτομα με IGT που δεν πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη και τα οποία αρχικά χάνουν βάρος, η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο επαναπρόσληψης βάρους.

Όλο το Άρθρο (Download PDF)

About the Author