Home > Τεύχος 3 ( Τόμος 3 ) > Η αναζήτηση βοήθειας απειλή για την αυτοδυναμία και τον αυτοσεβασμό του ατόμου με ψυχικά προβλήματα: μια έρευνα ερωτηματολογίων
15
Νοέ
2010
Posted By :
Comments : Off

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Υπόβαθρο: Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί είτε είναι υγιείς, είτε είναι άρρωστοι. Έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και διαφορετικές κοσμοθεωρίες, γεγονός που τους κάνει να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της ασθένειάς τους με διαφορετικό τρόπo, γι’αυτό και αναζητούν διαφορετικούς τύπους βοήθειας.

Στόχοι: Να μελετηθεί η επίδραση της αυτοδυναμίας και του αυτοσεβασμού του ατόμου με ψυχικά προβλήματα στην αναζήτηση βοήθειας.

Συμμετέχοντες: Το δείγμα χωρίστηκε σε άτομα της ομάδας Α, δηλαδή σε άτομα που είχαν επισκεφτεί άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, προτού προσέλθουν στο Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής (Κ.Κ.Ψ.Υ) και σε άτομα της ομάδας Β, που το Κ.Κ.Ψ.Υ ήταν η πρώτη υπηρεσία ψυχικής υγείας που επισκέφτηκαν στη ζωή τους για το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν.

Μέθοδοι: Διακόσια ενενήντα άτομα, που προσήλθαν στο Κ.Κ.Ψ.Υ κατά τη χρονική περίοδο 2003 έως 2007, δέχτηκαν να συμμετέχουν στην έρευνα και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο.

Αποτελέσματα: Τα άτομα που πίστευαν απόλυτα ότι η αναζήτηση βοήθειας είναι παραδοχή ανεπάρκειας και ανικανότητας είχαν τη θετικότερη στάση απέναντι στην αναζήτηση βοήθειας από ειδικό ψυχικής υγείας, το θετικότερο προσανατολισμό απέναντι στη χρήση του κοινωνικού υποστηρικτικού δικτύου και τους μεγαλύτερους φόβους για τις παρεμβάσεις τόσο στην ομάδα Α όσο και στην ομάδα Β. Επιπλέον, στην ομάδα Β προκύπτει για τα άτομα αυτά ότι όταν ήταν μεγαλύτερη η πεποίθησή τους αυτή, ήταν πιο θετική η στάση τους απέναντι στην ψυχιατρική αλλά μεσολαβούσε και περισσότερος χρόνος μέχρι να ζητήσουν βοήθεια.

Συμπεράσματα: Η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη διαδικασία αναζήτησης βοήθειας μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας για την προσέγγιση των ατόμων με ψυχικά προβλήματα και την αντιμετώπιση των αναγκών τους.

Λέξεις – κλειδιά: αναζήτηση βοήθειας, αυτοδυναμία, αυτοσεβασμός, ψυχική υγεία

Όλο το Άρθρο ( Download PDF )

About the Author