Home > Τεύχος 3 (Τόμος 6) > Άσκηση με Αντιστάσεις έναντι Αεροβικής Άσκησης: Οξείες επιδράσεις στο γλυκαιμικό προφίλ του Διαβήτη Τύπου 1
01
Ιούλ
2014
Posted By :
Comments : Off

ΣΚΟΠΟΣ

Μελέτες σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι, έχουν δείξει ότι η άσκηση με αντιστάσεις (άρση βαρών) μειώνει την HbA1c. Στην παρούσα μελέτη, εξετάστηκαν οι οξείες επιδράσεις της άσκησης με αντιστάσεις στο γλυκαιμικό προφίλ, τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης, όσο στη διάρκεια του 24ωρου σε σύγκριση με την αεροβική άσκηση και την πλήρη απουσία άσκησης.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Δώδεκα σωματικά δραστήρια άτομα με διαβήτη τύπου 1 (HbA1c 7,1 ± 1,0%) έκαναν 45 λεπτά άσκηση με αντιστάσεις (τρία σετ των επτά ασκήσεων με ανώτατο όριο επαναλήψεων τις 8), 45 λεπτά αερόβια άσκηση (τρέξιμο στο 60% της VO2max) και κάποιες άλλες ημέρες δεν έκαναν καθόλου γυμναστική. Η γλυκόζη πλάσματος μετρήθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης και για 60 λεπτά μετά τη γυμναστική. Η διάμεση γλυκόζη μετρήθηκε με συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης 24 ώρες πριν, κατά τη διάρκεια και 24 ώρες μετά την άσκηση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Διαπιστώθηκαν αλληλεπιδράσεις θεραπείας-χρόνου (Ρ < 0,001) αναφορικά με τις αλλαγές στη γλυκόζη πλάσματος κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά από αυτή. Η γλυκόζη πλάσματος μειώθηκε από 8,4 ± 2,7 σε 6,8 ± 2,3 mmol/L (P = 0,008) κατά τη διάρκεια της άσκησης με αντιστάσεις και από 9,2 ± 3,4 σε 5,8 ± 2,0 mmol/L (P = 0,001) κατά τη διάρκεια της αερόβιας γυμναστικής. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ελέγχου που δεν περιλάμβανε άσκηση. Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, τα επίπεδα γλυκόζης δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά μετά τη γυμναστική με αντιστάσεις , αλλά αυξήθηκαν κατά 2,2 ± 0,6 mmol/L (Ρ = 0,023) μετά από αερόβια γυμναστική. Η μέση διάμεση γλυκόζη από 4,5 έως 6,0 ώρες μετά την άσκηση ήταν σημαντικά χαμηλότερη μετά την άσκηση με αντιστάσεις, έναντι της αερόβιας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η άσκηση με αντιστάσεις προκαλεί μικρότερη αρχική πτώση γλυκόζης αίματος κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, αλλά σχετίζεται με πιο παρατεταμένη μείωση της γλυκαιμίας μετά την άσκηση συγκριτικά με την αερόβια. Αυτό μπορεί να είναι η αιτία για τις μειώσεις HbA1c που έχουν διαπιστωθεί σε μελέτες με άσκηση αντιστάσεων, αλλά όχι για την αερόβια στο διαβήτη τύπου 1.

Όλο το Άρθρο (Download PDF)

About the Author