Home > Τεύχος 1 (Τόμος 14) > Πολλαπλή Σκλήρυνση και Θρησκευτικότητα
18
Μάι
2021

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εισαγωγή: Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια χρόνια, προοδευτική νευροανοσολογική πάθηση, που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ασθενών παγκοσμίως. Η ομαλή προσαρμογή των ασθενών αποτελεί σημαντικό τρόπο για να προαχθεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, καθώς εκτιμάται από τους ίδιους ότι είναι χειρότερη από των υγιών ατόμων. Παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η νόσος στην υγεία, καλύτερη προσαρμογή σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής. Η θρησκευτικότητα, ως παράγοντας, ενισχύεται στις χρόνιες ασθένειες και υπό αυτή την οπτική θα μπορούσε να δώσει νόημα στη ζωή και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της νόσου.

Σκοπός: Να διερευνηθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών με ΠΣ που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και να γίνει προσπάθεια εντόπισης των παραγόντων από τους οποίους αυτή επηρεάζεται. Ιδιαίτερα αναζητήθηκε η επίδραση της θρησκευτικότητας στην ποιότητα ζωής, καθώς και στις παραμέτρους της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Μεθοδολογία: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο του 2018. Το δείγμα αποτέλεσαν 72 ασθενείς με ΠΣ που επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία των γενικών νοσοκομείων Γ.Ν.Ν.Π. «Άγιος Παντελεήμων» και «Ευαγγελισμός», και 32 ασθενείς που συμπλήρωσαν ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Η εκτίμηση της ποιότητας ζωής έγινε μέσω της ελληνικής έκδοσης του ερωτηματολογίου για την ποιότητα ζωής “Multiple Sclerosis Quality of Life – 54 (MSQOL-54)”, και η εκτίμηση για τη θρησκευτικότητα μέσω του σταθμισμένου στα ελληνικά ερωτηματολογί- ου Centrality of Religiosity Scale-15 (CRS-15).

Αποτελέσματα: Στο επίπεδο 0,05 η θρησκευτικότητα (p<0,001) συσχετίζεται θετικά με την ποιότητα ζωής, τη σωματική (0,014) και την ψυχική υγεία (0,029) των ατόμων με ΠΣ, ιδιαίτερα οι γυναίκες (p=0,021). Το εκπαιδευτικό επίπεδο συσχετίζεται θετικά με την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΠΣ (0,038).

Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη θρησκευτική διάθεση, η θρησκευτικότητα βελτιώνει την ποιότητα ζωής, τη σωματική και την ψυχική υγεία, με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ψυχική υγεία, ενώ το εκπαιδευτικό επίπεδο συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής. Ένα επιμέρους εύρημα ότι οι γυναίκες είχαν χαμηλότερη βαθμολογία σύνθετης κλίμακας σωματικής υγείας από τους άνδρες (p=0,046 στο επίπεδο 0,05) χρειάζεται περαιτέρω έρευνα γιατί έρχεται σε αντίθεση με διεθνή ερευνητικά στοιχεία.

Λέξεις Κλειδιά: Θρησκευτικότητα, πολλαπλή σκλήρυνση, ποιότητα ζωής

Όλο το Άρθρο (Download PDF)

About the Author