ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ανασκόπηση. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι μια παρέμβαση που στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και στην αποφυγή καταστάσεων αποκλεισμού και ιδρυματοποίησης ηλικιωμένων ατόμων χαμηλού εισοδήματος που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αναπηρίας ή έντονης μοναξιάς και απομόνωσης.
Εισαγωγή-Σκοπός. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται η αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος, με σκοπό την ανάδειξη των αδύνατων και δυνατών σημείων του τα οποία και θα καθορίσουν την μελλοντική του πορεία.
Μεθοδολογία. Η αξιολόγηση γίνεται με τις αναλύσεις PEST και SWOT, μέσω των οποίων έχουμε μια πλήρη και συνεκτική εικόνα του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος λειτουργίας του προγράμματος, με στόχο την ανάπτυξη του στρατηγικού του σχεδιασμού και τη βελτίωση της λειτουργίας του.
Αποτελέσματα. Το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας και ο ρόλος του αποτιμάται πολύ θετικά από τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με κυριότερο το αβέβαιο καθεστώς λειτουργίας και χρηματοδότησης. Άλλα προβλήματα αφορούν στην τεχνολογική υποδομή που είναι προβληματική έως ανύπαρκτη και στην ελλιπή επιμόρφωση και κατάρτιση του προσωπικού.
Συμπεράσματα. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στη χώρα μας αρκεί να γίνουν τα αναγκαία βήματα που θα καταστήσουν αποτελεσματικότερη τη λειτουργία του. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του και η διασφάλιση της λειτουργίας του, παράλληλα με την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής και την διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού.
Λέξεις – κλειδιά: Βοήθεια στο Σπίτι, PEST ανάλυση, SWOT ανάλυση