Home > Τεύχος 3 ( Τόμος 16) > Κατανομή του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Ηuman Papillomaviruses ή HPV) ανά γεωγραφική περιοχή και πάσχον όργανο στην Ελληνική επικράτεια
20
Φεβ
2024

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εισαγωγή: Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την επίπτωση του ιού HPV στην Ελλάδα και την εντόπισή του στις διάφορες ανατομικές θέσεις.

Σκοπός: Η διερεύνηση και καταγραφή της επίπτωσης της HPV λοίμωξης στον Ελληνικό πληθυσμό με έμφαση στο πάσχον όργανο/σύστημα.

Μεθοδολογία: Αξιοποιήθηκε το υλικό της τράπεζας ιστών του εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, το οποίο περιλαμβάνει περιστατικά με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: α) είναι πλήρως χαρακτηρισμένα ως προς την HPV λοίμωξη (πλήρης υποτυποποίηση του ιού), β) αφορούν σε καλοήθεις και κακοήθεις νεοπλασματικές εξεργασίες ποικίλων οργάνων με πλήρη ιστοπαθολογική εκτίμηση, γ) έχουν συλλεχθεί την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία δ) διαθέτουν συνοδά κλινικοεργαστηριακά κα δημογραφικά στοιχεία και ε) η προέλευσή τους καλύπτει ολόκληρο το Νομό Αττικής και ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα.

Αποτελέσματα: Στο 60% των δειγμάτων δεν εντοπίστηκε κανένας τύπος HPV, ενώ στο 12% εντοπίστηκαν τύποι χαμηλού κινδύνου και στο 28% τύποι υψηλού κινδύνου. Οι γυναίκες εμφάνιζαν σε υψηλότεροι ποσοστό συλλοίμωξη από διαφορετικούς τύπους HPV και δη υψηλού κινδύνου, με τους τύπους HPV 16 & 18 να υπερτερούν σε συχνότητα συγκριτικά με τους άνδρες, στους οποίους ήταν συχνότεροι οι τύποι HPV 6 & HPV 11. Λοίμωξη με έναν τύπο υψηλού κινδύνου εμφάνιζε το 23,4% των γυναικών έναντι 0,3% των ανδρών. Στις τραχηλικές εκκρίσεις συχνότερος τύπος ήταν ο HPV 16 (14% και 10,3% αντίστοιχα) και ακολουθούσε ο HPV 18 με ποσοστά 7,4% και 10,3% αντίστοιχα. Στο δέρμα οι τύποι HPV 16 & 18 ανευρίσκονταν με την ίδια συχνότητα (11,1%). Στο περίνεο-ορθό υπερτερούσαν οι τύποι HPV 6 & 11 (20,7%) και έπονταν οι HPV 16 & 18.

Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη θα βοηθήσει στην ενημέρωση του προγραμματισμού για τη δημόσια υγεία και μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση και την πρόληψη καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV σε ποικίλες ανατομικές θέσεις σε άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα.

Λέξεις Κλειδιά: ανατομικές θέσεις, επίπτωση, HPV, νεοπλασία, φύλο

Όλο το Άρθρο (Download PDF)

About the Author