ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Γενικά: Ο καρκίνος του τραχήλου και του μαστού παραμένουν οι δυο πιο συχνοί τύποι καρκίνου παγκοσμίως, με μεγάλη θνητότητα. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η συμμετοχή των Ελληνίδων ενός ελληνικού νησιού στις εξετάσεις πρόληψης του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.
Υλικό και μέθοδος: ∆ιακόσιες γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή της Χίου συμπλήρωσαν κλειστού τύπου ερωτηματολόγια που αφορούσαν στα δημογραφικά στοιχεία των υποκειμένων και στη χρήση Υπηρεσιών Φροντίδας Υγείας γυναικολογικής φύσης και των προληπτικών εξετάσεων για τους γυναικολογικούς καρκίνους. ∆ιερευνήθηκε η συχνότητα πραγματοποίησης μαστογραφίας, Κλινικής Εξέτασης του Μαστού ( ΚΕΜ) και εξέτασης κατά Παπανικολάου(Τεστ Παπ).
Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία των γυναικών του δείγματος ήταν τα 43± 11.02 έτη. Τα ποσοστά διενέργειας μαστογραφίας, ΚΕΜ, και Τεστ Παπ τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής στο σύνολο του δείγματος ήταν αντίστοιχα 41.5%, 69.5% και 87%. Οι εργαζόμενες , οι υψηλού εισοδήματος γυναίκες και με ανώτερη εκπαίδευση ανέφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό τη διενέργεια τεστ Παπ. Γυναίκες απόφοιτες Λυκείου ή χαμηλότερων τάξεων ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά μαστογραφίας .Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών είχαν υψηλότερα ποσοστά πραγματοποίησης και των τριών εξετάσεων , τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής τους.
Συμπεράσματα: Το τεστ Παπ είναι η συχνότερα πραγματοποιούμενη εξέταση. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση συνδέεται με τη χρήση των προληπτικών εξετάσεων. Γυναίκες χαμηλού εισοδήματος εμφανίζουν μικρότερη χρήση των προληπτικών εξετάσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τις νεαρότερες γυναίκες.