Home > Τεύχος 3 (Τόμος 9) > Διερεύνηση των αναγκών και της ικανοποίησης της οικογένειας ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ
20
Σεπ
2016

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εισαγωγή: Η ξαφνική εισαγωγή των ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καθίσταται μια εξαιρετικά αγχωτική και οδυνηρή εμπειρία για ολόκληρη την οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια, έχει αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος της οικογένειας στην έκβαση της πορείας της νόσου και έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην οικογενειακά προσανατολισμένη προσέγγιση του ασθενή.

Σκοπός: H διερεύνηση των αναγκών και του βαθμού ικανοποίησης της οικογένειας ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Υλικό-Μέθοδος: Η παρούσα συγχρονική, αναλυτική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ΜΕΘ ελληνικού δημόσιου νοσοκομείου, από το Νοέμβριο 2015, έως το Φεβρουάριο 2016. Συμμετείχαν 47 συγγενείς και φροντιστές, ασθενών νοσηλευόμενων για διάστημα >48 ωρών, στους οποίους χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις κοινωνικο-δημογραφικών στοιχείων, η κλίμακα μέτρησης ικανοποίησης (FS-ICU 24) και η κλίμακα διερεύνησης αναγκών των συγγενών (CCFNI). Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS 23.0.

Αποτελέσματα: Το 72% και το 80% των συνοδών εξέφρασαν καλή ικανοποίηση στις υποκλίμακες ικανοποίησης από τη φροντίδα και ικανοποίησης από τη λήψη αποφάσεων του FS-ICU 24 αντίστοιχα. Βασικότερες θεωρήθηκαν οι ανάγκες του τομέα της διαβεβαίωσης για την καλύτερη δυνατή φροντίδα, τη γνώση του αποτελέσματος της κατάστασης του οικείου τους και τη λήψη ειλικρινών και κατανοητών απαντήσεων και πληροφοριών. Στατιστικά σημαντικές διαφορές βρέθηκαν μεταξύ της σχέσης με τον ασθενή στην υποκλίμακα προσέγγισης του CCFNI (p=0,024) και μεταξύ των ηλικιακών ομάδων των συμμετεχόντων, στην ομάδα των 26-40 ετών, στις υποκλίμακες της διαβεβαίωσης (p=0,049), πληροφόρησης (p=0,006), προσέγγισης (p=0,009), υποστήριξης (p=0,004) και άνεσης διευκόλυνσης (p=0,005) του CCFNI.

Συμπεράσματα: Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας των ΜΕΘ, όσον αφορά στην παροχή ολιστικής φροντίδας στον άρρωστο και την οικογένειά του, η συνεργασία τους με τους συγγενείς και η ενσωμάτωση της οικογένειας στη θεραπευτική διαδικασία μπορούν να οδηγήσουν στην επαρκή και αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των συγγενών/φροντιστών και συνεπώς της ικανοποίησης τόσο αυτών, όσο και των ίδιων των επαγγελματιών υγείας.

Λέξεις – Κλειδιά: Aνάγκες, ικανοποίηση, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οικογένεια, ολιστική φροντίδα, φροντιστές

Όλο το Άρθρο (Download PDF)

About the Author