Home > Τεύχος 3 (Τόμος 18) > Υπηρεσίες Μακροχρόνιας Φροντίδας και ο Ρόλος της Άτυπης Φροντίδας
23
Δεκ
2025

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η μακροχρόνια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα, η οποία καλύπτεται από ποικιλία δομών υγείας, σε αντίθεση με άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζεται ελλιπής και κατακερματισμένη έως απούσα. Η αναγκαιότητα για μακροχρόνια φροντίδα βρήκε διέξοδο στην παροχή άτυπης φροντίδας είτε από μέλη της οικογένειας είτε από άτυπους και άτυπα αμειβόμενους φροντιστές.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια αναδιάρθρωσης της μακροχρόνιας φροντίδας υγείας και εισάγονται υπηρεσίες και δομές που ευνοούν αυτό το σκοπό. Βέβαια στη χώρα μας δεν υπάρχει αντίστοιχος σχεδιασμός για την άτυπη φροντίδα και για την ανάγκη υποστήριξής της.

Η παροχή άτυπης φροντίδας έχει πολλαπλά οφέλη κυρίως οικονομικά και οργανωτικά για τους ασθενείς, τα συστήματα υγείας και το κράτος. Συγκριτικά με την Ελλάδα, η άτυπη φροντίδα που παρέχεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αναγνωρισμένη και χαίρει διαφόρων οικονομικών, ασφαλιστικών και κοινωνικών παροχών προς τους παρόχους της, ευνοώντας και διευκολύνοντας έτσι το έργο τους. Δεδομένου ότι με την πάροδο του χρόνου θα αυξάνεται συνεχώς και εκθετικά η ανάγκη για παροχή μακροχρόνιας φροντίδας υγείας και κατ’ επέκταση άτυπης φροντίδας, σημαντική κρίνεται η αναγνώριση των αναγκών των άτυπων φροντιστών, η ικανοποίηση αυτών και η επισημοποίηση αυτής της μορφής παροχής φροντίδας. Η ανάπτυξη μίας τέτοιας πολιτικής επίσημης αναγνώρισης της άτυπης φροντίδας και θεσμοθέτησης μέτρων υποστήριξής της, όπως οικονομική ενίσχυση, ασφάλιση και εκπαίδευση, θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της μακροχρόνιας φροντίδας υγείας και του συστήματος υγείας γενικότερα.

Λέξεις Κλειδιά: υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας, σύγκριση δεικτών και στοιχείων, άτυποι φροντιστές, άτυπη φροντίδα, ανάγκες άτυπων παρόχων φροντίδας

*Σημείωμα εκδότη: Η παρούσα δημοσίευση εκφράζει την προσωπική άποψη των συγγραφέων.

Όλο το Άρθρο (Download PDF)

About the Author