ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Η επίπτωση της φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της εργασίας η διερεύνηση της επίπτωσης της φυματίωσης και των ατομικών και κλινικών χαρακτηριστικών ασθενών στον ελλαδικό χώρο που διαγνώστηκαν με τη νόσο κατά τη χρονική περίοδο 2003-2009.
Υλικό και Μέθοδος: Το υλικό της έρευνας αποτέλεσαν 869 δελτία δήλωσης κρουσμάτων ασθενών από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς της νόσου, με καταγεγραμμένα κρούσματα κατά το χρονικό διάστημα 2003-2009. Τα δελτία περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τα ατομικά χαρακτηριστικά, εθνικότητα, εντόπιση της νόσου, τύπο θεραπείας και τα αποτελέσματα διαγνωστικών ελέγχων. Ακολούθησε συστηματική αποδελτίωση και περιγραφική ανάλυση.
Αποτελέσματα: Οι περισσότεροι ασθενείς (67,4%) ήταν άρρενες, η πλειοψηφία διέμενε στην Αττική (75,4%) και η επικρατούσα ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή των 31-40 ετών (21,5%). Οι ασθενείς διαβιούσαν ομαδικά σε ποσοστό 14,3%, ενώ 337 ασθενείς ήταν μετανάστες, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ειδική πληθυσμιακή ομάδα. Σχετικά με τη χρονική διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα τα υψηλότερα ποσοστά βρέθηκαν μεταξύ ατόμων που διέμειναν στη χώρα μας από 2 έως 8 έτη. Το αποτέλεσμα της φυματινοαντίδρασης Mantoux και της α/α θώρακος βρέθηκαν να είναι θετικά σε ποσοστά 79,5% και 94,8% αντίστοιχα. Στην πλειοψηφία, η εντόπιση της νόσου ήταν πνευμονική (82,8%). Η πλειοψηφία των ασθενών (95,5%) ελάμβανε αντιφυματική αγωγή, σε αντίθεση με το παρελθόν (προ καταγραφής) όπου μόλις το 8,1% είχε λάβει αγωγή. Τέλος, ανοσοκαταστολή σημειώθηκε σε ποσοστό 11,1%, ενώ η καταγραφή σχετικά με το είδος του μυκοβακτηριδίου παρουσιάστηκε ελλιπής.
Συζήτηση: Ο μεγάλος αριθμός ειδικών ομάδων (ανασφάλιστοι μετανάστες, πρόσφυγες) και η ανάπτυξη πολυανθεκτικών στελεχών αναχαιτίζουν την εξάλειψη της φυματίωσης στην Ελλάδα. Η καταγραφή των κρουσμάτων παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, ειδικά προς την κατεύθυνση περιορισμού της υποδήλωσης. Η υποστήριξη του συστήματος καταγραφής θα μπορούσε να γίνει με κατάλληλο ηλεκτρονικό σύστημα διασύνδεσης του Κέντρου Αναφοράς με περιφερειακά νοσοκομεία, υποστηρίζοντας σημαντικά την επιτήρηση της νόσου.
Λέξεις-Κλειδιά (MeSH): incidence, registries, tuberculosis