ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Η υγεία είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό και στα πλαίσια των δυνάμεων της ελεύθερης αγοράς δεν επιτυγχάνεται ισότιμη ή αποτελεσματική κατανομή των πόρων. Σύμφωνα με την οικονομική προσέγγιση της υγείας, η αρρώστια δεν επιτρέπει στο άτομο που νοσεί να συμμετάσχει στις παραγωγικές διαδικασίες (εργασία), αλλά αντίθετα προκαλεί κόστος για το κοινωνικό σύνολο.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση ερευνών που υπάρχουν και αποδεικνύουν τη σημαντικότητα του κόστους και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα.
Βιβλιογραφική ανασκόπηση: Κριτική και συστηματική ανασκόπηση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αναζήτηση ερευνητικών δημοσιευμένων άρθρων.
Συμπεράσματα: Το σύστημα υγείας έχει ένα και μοναδικό λόγο ύπαρξης, δηλαδή την προστασία και τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Η παροχή υπηρεσιών υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση), έχει νόημα μόνο στο βαθμό που συνεισφέρει στο σκοπό αυτό. Η ανάλυσης της οικονομικής αποτελεσματικότητας cost- effectiveness analysis (CEA) είναι μια μορφή οικονομικής ανάλυσης που συγκρίνει το σχετικό κόστος και τα αποτελέσματα (επιπτώσεις) από δύο ή περισσότερες πορείες δράσης.
Λέξεις κλειδιά: κόστος αποτελεσματικότητα, Π.Φ.Υ, υπηρεσίες υγείας.