ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Η χρηματοοικονομική ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων αποτελεί μία κριτική διαδικασία και μια «προφητική» τεχνική που ρίχνει φως στις λανθάνουσες ή μη πτυχές μιας οικονομικής μονάδας και στοχεύει στην ανάλυση, εκτίμηση και στην σε βάθος κατανόηση της οικονομικής της θέσης, εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα που θα βοηθήσουν τη διοίκησή της να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για τη βιωσιμότητά της στο μέλλον.
Σκοπός: Η χρηματοοικονομική ανάλυση των μεγαλύτερων ιδιωτικών νευροψυχιατρικών κλινικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας την πενταετία 2010-2014, κατά τη διάρκεια της οποίας, η Ελλάδα βρέθηκε σε έντονη οικονομική αποσταθεροποίηση και που στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής σταθερότητας για τον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας θεσμοθετήθηκαν σημαντικές αλλαγές, που επηρέασαν αρνητικά την οικονομική τους θέση.
Μεθοδολογία: Η επιλογή των ιδιωτικών νευροψυχιατρικών κλινικών βασίστηκε στον κύκλο εργασιών του 2013 και πηγές των οικονομικών τους στοιχείων αποτέλεσαν οι δημοσιευμένες οικονομικές τους καταστάσεις, οι εταιρικές τους ιστοσελίδες και οι κλαδικές μελέτες των εταιριών ICAP και Stochasis A.E. Για την χρηματοοικονομική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των αριθμοδεικτών και πιο συγκεκριμένα οι αριθμοδείκτες ρευστότητας, δραστηριότητας, αποδοτικότητας και κεφαλαιακής διάρθρωσης.
Αποτελέσματα: Οι επιλεγμένες ιδιωτικές νευροψυχιατρικές κλινικές έχασαν σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους, ακολουθώντας την πτωτική πορεία του κλάδου. Η δυσχερής οικονομική τους κατάσταση, που απειλεί τη βιωσιμότητά τους, στην πλειοψηφία αυτών, επιβεβαιώθηκε και από το μοντέλο πρόβλεψης πιθανότητας χρεοκοπίας (Altman’s Z-Score). Κύριες αιτίες των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων αποτέλεσαν η οικονομική ύφεση, οι μηχανισμοί clawback/rebate, η καθυστερημένη αποζημίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς, επίσης, και η μείωση του εισοδήματος των πολιτών, που τους οδήγησε αναγκαστικά στις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας.
Συμπεράσματα: Οι διοικήσεις των επιλεγμένων κλινικών πρέπει να λάβουν αναπτυξιακού τύπου πρωτοβουλίες και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται με την αύξηση των ψυχικών ασθενειών και του προσδόκιμου ζωής, ώστε να βελτιώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη, αυξάνοντας τη ρευστότητα, την αποδοτικότητα και την κερδοφορία τους.
Λέξεις Κλειδιά: Αριθμοδείκτες, Ιδιωτικές Νευροψυχιατρικές Κλινικές, Μοντέλο Altman’s Ζ-Score, Οικονομική Κρίση, Χρηματοοικονομική Ανάλυση, Ψυχική Υγεία.