ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Οι ασθενείς με νόσο Alzheimer παρουσιάζουν ένα συνδυασμό γνωστικών, συμπεριφορικών και λειτουργικών συμπτωμάτων. Ο βαθμός των συμπτωμάτων εξαρτάται από τον εκάστοτε ασθενή και σχετίζονται με το στάδιο της νόσου. Η διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων προκαλεί σημαντικές επιβαρύνσεις στην ποιότητα ζωής ασθενών και φροντιστών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι, μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, να γίνει η σύγκριση της ποιότητας ζωής μεταξύ τυπικών επαγγελματιών και άτυπων/μη επαγγελματιών φροντιστών σε ασθενείς με Alzheimer.
Μεθοδολογία: Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίστηκε στην αναζήτηση ανασκοπικών και ερευνητικών μελετών που σχετίζονταν με την ποιότητα ζωής τυπικών/επαγγελματιών και άτυπων/μη επαγγελματιών φροντιστών σε ασθενείς με Alzheimer. Η αναζήτηση έγινε μέσω της ηλεκτρονικής βάσης google scholar. Άρθρα γραμμένα πέραν της ελληνικής και αγγλικής απορρίπτονταν.
Αποτελέσματα: Η ποιότητα ζωής τυπικών/επαγγελματιών φροντιστών επηρεάζεται κυρίως από τη σωματική κούραση και τη γνωστική και λειτουργική εκπτωτικότητα των ασθενών με Alzheimer, ενώ η ποιότητα ζωής των άτυπων/ μη επαγγελματιών φροντιστών επηρεάζεται κυρίως από την συναισθηματική και οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται.
Συμπεράσματα: Εντοπίζοντας τις μεταβλητές εκείνες που δρουν αρνητικά στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου ποιότητας ζωής, κυρίως των άτυπων/ μη επαγγελματιών φροντιστών, μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα οδηγήσουν στην ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης που δέχονται, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και ταυτόχρονα η ποιότητα της φροντίδας που παρέχουν στους ασθενείς.
Λέξεις Κλειδιά: Άτυποι/μη επαγγελματίες φροντιστές, νόσος Alzheimer, ποιότητα ζωής, τυπικοί/επαγγελματίες φροντιστές