Home > Τεύχος 2 (Τόμος 6) > Πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού της λύσσας
10
Δεκ
2013

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εισαγωγή: Η λύσσα αποτελεί ιογενές νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όντας μιαλοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από διηθητόιό.

Σκοπός: Στην παρούσα ανασκοπική μελέτη επισημαίνονται τα μέτρα πρόληψης κατά του ιού αλλά και αντιμετώπισής του σε άτομα που έχουν προσβληθεί από αυτόν

Ανασκόπηση βιβλιογραφίας: Διενεργήθηκε εκτενής ανασκόπηση της πρόσφατης σχετικής βιβλιογραφίας σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων από 1 Μαρτίου 2013 έως και 22 Μαρτίου 2013 (Pubmed, Googlescholar) και επιστημονικά περιοδικά, με λέξεις κλειδιά: λύσσα, πρόληψη και αντιμετώπιση λύσσας, επιπτώσεις. Η λύσσα μπορεί να μεταδοθεί μέσω μιας πληγής, ή μιας εκδοράς με τη σίελο του μολυσμένου ξενιστή, αλλά και αερογενώς μέσω αιματοφάγων νυχτερίδων, ενώ έχουν αναφερθεί και περιστατικά μετάδοσης μέσω μεταμόσχευσης οργάνων.

Ο ιός μεταναστεύει από την πύλη εισόδου του στονεγκέφαλο του θύματος. Κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης, η οποία στον άνθρωποδιαρκεί 20-40 ημέρες ενώ στα ζώα 15-30 ημέρες, δεν εκδηλώνονται συνήθως κλινικά συμπτώματα.Ο ιός της λύσσας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος (έως θανάσιμος) εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και για αυτόν το λόγο, ωφέλιμο θα ήταν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα (π.χ. αντιλυσσικά εμβόλια, αντιλυσσικοί οροί) όλοι, ώστε να είναι προστατευμένοι σε πιθανή προσβολή του ιού. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας περίπου 60.000 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από τον ιό της λύσσας. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι πολλοί διεθνείς οργανισμοί (Π.Ο.Υ, Αμερικανικός οργανισμός υγείας, ινστιτούτο Pasteur κ.α.) έχουν ασχοληθεί ενεργά με τον ιό της λύσσας τα τελευταία χρόνια. Ακόμη, έχει θεσπιστεί και παγκόσμια ημέρα κατά του ιού της λύσσας στις 28 Σεπτεμβρίου.

Συμπεράσματα: Με αφορμή τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα εμφάνισης λύσσας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και δεδομένου ότι η Ελλάδα ήταν ελεύθερη λύσσας από το 1987, θεωρείται επιβεβλημένη η κινητοποίηση και η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας αλλά και του γενικότερου συνόλου σχετικά με την αντιμετώπιση και την πρόληψη του ιού.

Λέξεις ευρετηρίου: Λύσσα, Αντιμετώπιση, Επιπτώσεις, Πρόληψη.

Όλο το Άρθρο (Download PDF)

About the Author