ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Η νοσηλευτική τεκμηρίωση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κλινικής τεκμηρίωσης και θεμελιώδη ευθύνη του νοσηλευτικού κλάδου. Ωστόσο η μετάβαση από τη χειρόγραφη στην ηλεκτρονική νοσηλευτική τεκμηρίωση αποτελεί πρόκληση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας.
Σκοπός: Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η καταγραφή βασικών θεμάτων που σχετίζονται με την εισαγωγή και αποδοχή ηλεκτρονικών συστημάτων νοσηλευτικής τεκμηρίωσης στις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.
Μέθοδος: Μελετάται διεξοδικά η ελληνική και διεθνής βιβλιογραφία πάνω στο θέμα αυτό, ενώ παρουσιάζεται και μελέτη περίπτωσης σχετικά με τα εμπόδια εισαγωγής ενός τέτοιου συστήματος στο Έρλανγκεν της Γερμανίας. Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση βιβλιογραφίας, με τη χρήση των ηλεκτρονικών βάσεων Google Scholar και PubMed.
Αποτελέσματα: H αντίληψη των νοσηλευτών, αλλά και των διαχειριστών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, όσον αφορά την ηλεκτρονική νοσηλευτική τεκμηρίωση, αποτελούν τους πιο σημαντικούς δείκτες για την υιοθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου τεκμηρίωσης. Όμως για την ορθή εφαρμογή του απαιτείται η συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας υγείας, ο συνεχής εμπλουτισμός των γνώσεων των νοσηλευτών, ο διαρκής έλεγχος και αξιολόγηση του προσωπικού, η συστηματική ανατροφοδότηση με σκοπό τη βελτίωση της κλινικής πράξης, η κατανόηση των αναγκών των ασθενών και η τήρηση των κριτηρίων διασφάλισης ποιότητας.
Συμπεράσματα: Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών έχουν διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στον τομέα της υγείας. Ως εκ τούτου, η μελέτη των προτρεπτικών και ανασταλτικών παραγόντων στην υιοθέτηση, από τους επαγγελματίες υγείας, ενός ηλεκτρονικού συστήματος νοσηλευτικής τεκμηρίωσης θα προσφέρει σημαντική γνώση σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού των συστημάτων αυτών, και στις μεθόδους εισαγωγής των συστημάτων στην καθημερινή πρακτική.
Λέξεις κλειδιά: Ηλεκτρονικά συστήματα υγείας, νοσηλευτική τεκμηρίωση, oφέλη-εμπόδια χρήσης ηλεκτρονικού συστήματος νοσηλευτικής τεκμηρίωσης.