ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Η μεταβατική περίοδος της εγκυμοσύνης, με τις φυσιολογικές αλλαγές που την ακολουθούν, μπορεί να πυροδοτήσει ψυχικές διαταραχές, με το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα να κυριαρχούν. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των γυναικών είναι πολυσύνθετοι και αφορούν τομείς κοινωνικούς, μαιευτικούς, ατομικούς και ψυχολογικούς.
Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των παραγόντων που είναι υπεύθυνοι για την ψυχική υγεία των γυναικών στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Υλικό και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συγχρονική, αναλυτική μελέτη με δείγμα ευκολίας 152 γυναικών που παρακολουθούνταν το διάστημα της εγκυμοσύνης τους στο νοσοκομείο της Καβάλας, στις δύο ιδιωτικές κλινικές του νομού καθώς και σε ιδιωτικά ιατρεία Στις συμμετέχουσες χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς που περιελάμβανε α) ερωτήσεις δημογραφικών/ μαιευτικών χαρακτηριστικών β) το ερωτηματολόγιο της αισιοδοξίας (LOT-R) στην ελληνική σταθμισμένη του εκδοχή γ) τη κλίμακα ικανοποίησης από τη ζωή- Satisfaction With Life Scale (SWLS) δ) τη κλίμακα κατάθλιψης, άγχους και στρες DASS-21, στην ελληνική της έκδοση ε) τη κλίμακα υποκειμενικής ευτυχίας-Subjective Happiness Scale στην ελληνική σταθμισμένη του εκδοχή ζ) και το ερωτηματολόγιο για τη τοκοφοβία (Tocophobia Assessment Questionnaire).
Αποτελέσματα: H πλειοψηφία των ερωτηθέντων γυναικών εκδήλωσε ήπια κατάθλιψη Μ.Ο= 3.6 (±4.6), ήπιο άγχος Μ.Ο= 4.3 (±4.5) και ήπιο στρες Μ.Ο= 6.4(±4.8) καθώς και χαμηλό φόβο για τον τοκετό Μ.Ο= 1.6 (±0.6). Η μέτρηση της αισιοδοξίας Μ.Ο 15.6 (±3.3) και της υποκειμενικής ευτυχίας Μ.Ο= 19.6 (±3) ήταν υψηλή, με την πλειοψηφία να έχει δηλώσει πολύ ικανοποιημένη από τη ζωή Μ.Ο= 27.7 (±4.2). Από τα ευρήματα της μελέτης προέκυψε ότι το μεγαλύτερο τρίμηνο κύησης φάνηκε να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και στρες, ενώ το μικρότερο τρίμηνο να σχετίζεται θετικά με τη τοκοφοβία.
Λέξεις Κλειδιά: άγχος, εγκυμοσύνη, κατάθλιψη, τοκοφοβία, ψυχική υγεία