Home > Τεύχος 2 (Τόμος 4) > Παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση μη εφαρμογής αναζωογόνησης σε καρκινοπαθείς. Σύγκριση απόψεων μεταξύ ασθενών και συγγενών πρώτου βαθμου
28
Ιούλ
2011

Εισαγωγή: Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ) είναι η αλληλουχία των ενεργειών που αποσκοπούν στην επαναφορά του θύματος καρδιοαναπνευστικής ανακοπής. Η εφαρμογή ΚΑΑ σε ασθενείς με ανίατη, προοδευτικά επιδεινούμενη νόσο έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και σήμερα αρκετά κράτη έχουν νομοθετήσει το δικαί- ωμα του ασθενούς να αποφασίζει τη μη εφαρμογή αναζωογόνησης (ΜΕΑ). Στην Ελλάδα η άποψη του Έλληνα καρ- κινοπαθούς για τη ΜΕΑ, δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς.

Σκοπός: Η παρούσα μελέτη σκοπό έχει να διερευνήσει τις απόψεις του Έλληνα καρκινοπαθούς για τη ΜΕΑ, καθώς και να συγκρίνει τις απόψεις ασθενών και συγγενών πρώτου βαθμού. Υλικό και Μέθοδος: Συγκροτήθηκαν δύο ομάδες, η ομάδα Α που αποτελείτο από εκατό ασθενείς με κακοήθη νόσο και η ομάδα Β που αποτελείτο από εκατό συγγενείς πρώτου βαθμού των ιδίων ασθενών. Το είδος και το στάδιο της κακοήθειας δεν αποτέλεσε κριτήριο επιλογής. Οι δύο ομάδες ανθρώπων κλήθηκαν να συμπληρώσουν το ίδιο ερω- τηματολόγιο που δομήθηκε με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία. Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε με τη μέθοδο της συνέντευξης σε ήσυχο περιβάλλον, από το ίδιο άτομο. Ακολούθησε μονοπαραγοντική και πολυπαραγοντική στα- τιστική ανάλυση. Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε < 0,05.

Αποτελέσματα: Στην ομάδα Α, ποσοστό 21% των ασθενών, δήλωσε πως θα υπέγραφε απόφαση ΜΕΑ. Από τη μονο- παραγοντική ανάλυση προέκυψαν ως στατιστικά σημαντικοί παράγοντες η ενημέρωση του ασθενούς για τη νόσο ( p =0,017), το μορφωτικό επίπεδο του ασθενούς ( p=0,001), η παρουσία γενικευμένης νόσου ( p=0,046), ο συνδυα- σμός οικογένειας και θεράποντος ιατρού για λήψη συμβουλής σχετικά με την απόφαση ΜΕΑ ( p=0,001) και η άπο- ψη ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται ΚΑΑ σε κώμα, εγκεφαλική βλάβη και επιθυμία του ασθενούς (p=0,001). Από τη πολυπαραγοντική ανάλυση παρέμειναν η εκπαίδευση (p=0,013) και η γενικευμένη νόσος (p=0,001). Στην ομάδα Β, ποσοστό 16% των συγγενών θα συμφωνούσε με τη ΜΕΑ.

Συμπεράσματα: Στατιστικά σημαντικοί παράγοντες για την ομάδα Α, είναι η γενικευμένη νόσος και το επίπεδο εκπαί- δευσης των ασθενών. Για τη ομάδα Β δεν προέκυψε κάποιος στατιστικά σημαντικός παράγοντας. Η συγκριτική μελέτη των απόψεων των ομάδων Α και Β δεν ανέδειξε στατιστικά σημαντική διαφορά ως προς την απόφαση επιλογής ΜΕΑ.

Λέξεις-Κλειδιά: καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, μη εφαρμογή αναζωογόνησης, κακοήθης νόσος, γενικευμένη νόσος

Όλο το Άρθρο (Download PDF)

About the Author