ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Ο ρόλος της ηγεσίας στη διασφάλιση ποιοτικής παροχής φροντίδας υγείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τους υγειονομικούς που διαχειρίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Σκοπός: Η διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τον φόβο των επαγγελματιών υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ενόψει της πανδημίας Covid-19 καθώς και το στυλ μοντέλου ηγεσίας που επηρεάζει το αίσθημα του φόβου τους.
Υλικό και μέθοδος: Μη πειραματική ποσοτική συγχρονική μελέτη 296 υγειονομικών μονάδων ΠΦΥ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Χρησιμοποιήθηκε το Multifactor Leadership Questionnaire (M.L.Q. – 5X) και η κλίμακα φόβου για τον COVID-19. Πραγματοποιήθηκαν παραμετρικοί έλεγχοι t-test και one-way ANOVA και η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο 0,05. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 22.0.
Αποτελέσματα: Διαπιστώθηκε θετική συσχέτιση του φόβου των επαγγελματιών υγείας με την ηλικία (p=0,016), τα έτη προϋπηρεσίας (p=0,006), τον φόβο μόλυνσης των αγαπημένων τους προσώπων (p= 0,001) καθώς και την απουσία ψυχολογικής υποστήριξης (p=0,030). Το μοντέλο ηγεσίας που επικρατεί περισσότερο στα ΚΥ είναι το μετασχηματιστικό στυλ με πιο συχνή χρήση τη διάσταση «Εξιδανικευμένη Επιρροή» (p<0,001 για όλες τις συγκρίσεις) και το μοντέλο ηγεσίας προς αποφυγή στην πανδημία covid-19 είναι η Προς Αποφυγή Ηγεσία του παθητικού στυλ (p= 0,043).
Συμπεράσματα: Ο φόβος αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαχείριση της πανδημίας. Είναι σημαντικό οι διοικήσεις να μετριάζουν τις ανησυχίες, να δημιουργούν αίσθημα ικανοποίησης στους επαγγελματίες υγείας διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης σε όλα τα στάδια της κρίσεως ξεκινώντας από την κλιμάκωση έως και την επίλυση της.
Λέξεις Κλειδιά: ηγεσία, μοντέλα ηγεσίας, πανδημία, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, φόβος, covid-19