ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε το 2021 ως Διεθνές Έτος Εργαζομένων Υγείας και Φροντίδας, αναγνωρίζοντας την επιρροή της πανδημίας στην ψυχική και σωματική τους υγεία.
Σκοπός: Η διερεύνηση της επιρροής της πανδημίας Covid-19 σε επαγγελματίες υγείας του ΕΣΥ, στην ψυχική υγεία και την επαγγελματική τους απόδοση.
Υλικό και μέθοδος: Διαδικτυακή μη πειραματική ποσοτική συγχρονική μελέτη 203 υγειονομικών δημοσίων δομών υγείας, με ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε α) το «Health Worker’s Perception Survey on Covid-19» β) το ερωτηματολόγιο Fear of Covid-19 και γ) ερωτηματολόγιο e-health. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS – έκδοση 25, χρησιμοποιήθηκαν παραμετρικοί έλεγχοι t-test και one-way ANOVA ενώ το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε στο 0,05.
Αποτελέσματα: Καθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική απόδοση των επαγγελματιών υγείας παίζει η διαρκής πληροφόρηση και η παροχή του απαιτούμενου προστατευτικού εξοπλισμού. Γενικότερα δεν προέκυψαν υψηλά επίπεδα στρες (Μ.Τ.=1,40) και φόβου (Μ.Τ.=1,14) ενώ διαπιστώθηκε από τους ερωτώμενους ότι το γυναικείο φύλο παρουσιάζει υψηλότερα επίπεδα στρες και φόβου σε σχέση με τους άνδρες (p=0,001) και οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται αποκλειστικά με τη φροντίδα ασθενών με Covid-19, διακατέχονται από υψηλότερα επίπεδα στρες (p=0,039). Επίσης, οι ερωτώμενοι με προϋπηρεσία ≥10 ετών παρουσίασαν μεγαλύτερα επίπεδα φόβου (p=0,014) και στρες (p=0,044) σε σχέση με εκείνους με προϋπηρεσία ≤10 ετών.
Συμπεράσματα: Η πληροφόρηση, η διάθεση των απαιτούμενων μέσων και η τήρηση των μέτρων προστασίας, αποτελούν μερικούς σημαντικούς παράγοντες που κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιδρούν καθοριστικά στα επίπεδα φόβου και στρες των εργαζομένων και κατ’ επέκταση στην αποδοτικότητά τους.
Λέξεις Κλειδιά: άγχος, επαγγελματίες υγείας, επαγγελματική απόδοση, πανδημία, φόβος