ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή. Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) στο χώρο της υγείας είναι ένα πεδίο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι το συγκεκριμένο περιβάλλον εργασίας παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που δε συναντώνται αλλού. Οι ψυχοφθόρες συνθήκες εργασίας που επικρατούν, κάνουν επιτακτική την ανάγκη της χρήσης και της ανάπτυξης των συναισθηματικών δεξιοτήτων καταρχήν για καλή απόδοση στην εργασία και κατά δεύτερο λόγο για προστασία του εργαζόμενου από το στρεσσογόνο περιβάλλον.
Σκοπός. Η μέτρηση της συναισθηματικής νοημοσύνης των νοσηλευτών που εργάζονται σε ∆ημόσια Πολιτικά Νοσοκομεία.
Υλικό-Μέθοδος. Αναπτύχθηκε εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε 251 Νοσηλευτές που εργάζονται σε ∆ημόσια Νοσοκομεία της Ελλάδας. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε 69 ερωτήσεις που περιέγραφαν τις ακόλουθες 7 διαστάσεις της συναισθηματικής νοημοσύνης: αυτεπίγνωση, αυτορύθμιση, κίνητρα συμπεριφοράς, ενσυναίσθηση, κοινωνικές δεξιότητες, χιούμορ, κριτική σκέψη. Οι απαντήσεις δόθηκαν βάσει της κλίμακας Likert 4 σημείων (καθόλου-λίγο-αρκετά-πολύ). Η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων έγινε με τη βοήθεια του στατιστικού πακέτου SPSS 14.0 (Statistical Package for Social Sciences).
Αποτελέσματα. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι το 50.5% του δείγματος των Νοσηλευτών που εργάζονται σε ∆ημόσια Πολιτικά Νοσοκομεία διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ), το 29.2% υψηλό EQ και ακολουθεί το 20.4% που διαθέτει κάτω του μετρίου EQ.
Συμπεράσματα. Το στρεσσογόνο περιβάλλον του χώρου της Υγείας επιβάλλει την ανάπτυξη των συναισθηματικών δεξιοτήτων αφενός μεν για εξαιρετική κλινική επίδοση και αφετέρου για προστασία του εργαζόμενου από το ιδιαίτερο αυτό περιβάλλον.
Λέξεις – κλειδιά: Συναισθηματική Νοημοσύνη, συναισθήματα, φροντίδα, νοσηλευτική.