Home > Τεύχος 1 ( Τόμος 16) > Μετατραυματικό στρες εργαζομένων στον Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά την διάρκεια Covid-19. Συγκριτική μελέτη μεταξύ κέντρων αναφοράς και μη αναφοράς
04
Αυγ
2023

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εισαγωγή: Η πανδημία του κορονοϊού SARS-Covid-19 αποτέλεσε μία από τις πιο θανατηφόρες πανδημίες των τελευταίων ετών παγκοσμίως. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βοήθησε σημαντικά στην πανδημία με κύριο σκοπό την αποσυμφόρηση των Δευτεροβάθμιων νοσοκομείων.

Σκοπός: Η εκτίμηση του ποσοστού μετατραυματικού στρες, της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής σε εργαζομένους Κέντρων Υγείας αναφοράς και μη αναφοράς κατά τη πανδημία Covid-19. Μεθοδολογία: Το δείγμα αποτέλεσαν 210 εργαζόμενοι στα Πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας αναφοράς και μη αναφοράς Covid-19 του νομού Αττικής. Η συλλογή δεδομένων έγινε με την συμπλήρωση online ερωτηματολογίων. Τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς μετατραυματικού στρες DSM- 5 (PC-PTSD-5), η και η κλίμακα αυτοαναφοράς γενικευμένης αγχώδους διαταραχής CAD 7.

Αποτελέσματα: Στην παρούσα μελέτη βρέθηκε μετατραυματικό στρες στην κλίμακα PC-PTSD-5 με βαθμολογία > 3 στο 22,4% και > 4 στο 15,2% του υπό μελέτη πληθυσμού. Καταγράφηκε αγχώδης διαταραχή ήπιου, μέτριου και σοβαρού επιπέδου στο 22,9%, 17,1% και 20% των συμμετεχόντων αντίστοιχα. Διαπιστώθηκε η σημαντική θετική συσχέτιση (p < 0.001) της βαθμολογίας του PC-PTSD-5 με την κλίμακα GAD-7.Yψηλότερη επιβάρυνση παρουσίαζαν σε όλες τις κλίμακες όσοι έχουν νοσήσει, όσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα άνευ μέτρων ατομικής προστασίας (p < 0.001).

Συμπεράσματα: Το μετατραυματικό στρες και το άγχος επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τους εργαζόμενους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα ευρήματά μας εντοπίζουν παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικού αντίκτυπου οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση ψυχολογικών παρεμβάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των εργαζόμενων στα Κέντρα Υγείας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19.

Λέξεις Κλειδιά: Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, μετατραυματικό στρες, πανδημία, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Covid-19

Όλο το Άρθρο (Download PDF)

About the Author