ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Η καρδιοαναπνευστική ανακοπή είναι μία επείγουσα και πολύ στρεσσογόνος κατάσταση που επηρεάζει αρνητικά τη συναισθηματική κατάσταση των επαγγελματιών υγείας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της εφαρμογής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΑ) στη συναισθηματική κατάσταση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που είτε διενεργεί, είτε είναι παρόν, κατά τη εφαρμογή της ΚΑΑ.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για μία προοπτική μελέτη, η οποία διεξήχθη στο Γ.Ν.Ν. «Άγιος Παντελεήμων». Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 200 επαγγελματίες υγείας διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών και επιπέδων εκπαίδευσης, οι οποίοι είτε διενέργησαν, είτε συμμετείχαν στη διαδικασία της ΚΑΑ. Η εκτίμηση της συναισθηματικής κατάστασης έγινε με το ερωτηματολόγιο Depression Anxiety Stress Scale και η στατιστική ανάλυση με το στατι- στικό πακέτο SPSS v.19.0.
Αποτελέσματα: Το δείγμα της μελέτης αποτελούνταν από 112 νοσηλευτές, 36 βοηθούς νοσηλευτών και 50 ιατρούς (34 ειδικευόμενοι και 16 ειδικευμένοι/επιμελητές) μέσης ηλικίας (39.8±8.5 έτη). Από το σύνολο του δείγματος, 29 (14.5%) ερωτηθέντες είχαν επισκεφθεί πρόσφατα έναν ειδικό ψυχικής υγείας για κάποιο πρόβλημα. Οι γυναίκες είχαν σημαντικά μεγα- λύτερα επίπεδα κατάθλιψης (p=0.017) και άγχους (p=0.02) σε σχέση με τους άντρες. Οι βοηθοί νοσηλευτών είχαν σημαντικά μεγαλύτερα επίπεδα κατάθλιψης (p=0), ανησυχίας (p=0) και άγχους (p=0.002) σε σχέση με τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες. Οι διαζευγμένοι σε σχέση με τους έγγαμους και τους άγαμους είχαν σημαντικά μεγαλύτερα επίπεδα κατάθλιψης (p=0.008), ανησυχίας (p=0.012) και άγχους (p=0.002). Οι νοσηλευτές εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερου βαθμού κατάθλιψη (p<0.05), ανησυχία (p<0.05) και άγχος (p<0.05) σε σχέση με τους ιατρούς (p<0.05). Η συναισθηματική υγεία των βοηθών νοσηλευτών ήταν σημαντικά χει- ρότερη σε σχέση με τους υπόλοιπους που συμμετείχαν στη μελέτη (p<0.05). Οι επαγγελματίες υγείας που ένιωθαν ασφαλείς με τις γνώσεις τους στην ΚΑΑ σε σχέση με τους υπόλοιπους είχαν σημαντικά χαμηλότερη κατάθλιψη (p=0.002) ανησυχία (p<0.001) και άγχος (p=0.007).
Συμπεράσματα: H συναισθηματική κατάσταση των νοσηλευτών είναι περισσότερο διαταραγμένη σε σχέση με τους ιατρούς. Τα επίπεδα άγχους, ανησυχίας και κατάθλιψης είναι πολύ χαμηλότερα σε επαγγελματίες υγείας που νιώθουν ασφαλείς με τις γνώσεις τους στην ΚΑΑ.
Λέξεις Κλειδιά: συναισθηματική κατάσταση, ιατροί, νοσηλευτές, κατάθλιψη, άγχος