ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι ένα συχνό χρόνιο νόσημα που συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές. Αποτελεί την κύρια αιτία Τελικού Σταδίου Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας (ΤΣΧΝΑ) που απαιτεί αντιμετώπιση είτε με αιμοκάθαρση (ΑΚ) είτε με περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ). Η χρονιότητα της νόσου, αλλά και οι επιπτώσεις της, επηρεάζουν το ψυχολογικό, οικογενειακό και κοινωνικό πεδίο και κατ ́ επέκταση την Ποιότητα Ζωής (ΠΖ) των ασθενών.
Σκοπός: Η εκτίμηση φορτίου νόσου των ασθενών με Διαβητική Νεφροπάθεια (ΔΝ) προ τελικού και τελικού σταδίου.
Μεθοδολογία: Δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 103 ασθενείς με Διαβητική Νεφροπάθεια (ΔΝ) που αντιμετωπιζόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2016. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του ερωτηματολογίου Dialysis Symptoms Index (DSI) για την εκτίμηση του φορτίου συμπτωμάτων της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ). Επίσης χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο European Quality of Life (EuroQol) για την εκτίμηση της ΠΖ ασθενών του Νεφρολογικού Εξωτερικού Ιατρείου, της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης.
Αποτελέσματα: Βρέθηκε ότι η μέθοδος υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας (ΑΚ ή ΠΚ), η παρουσία ΣΔ, καθώς και το στάδιο της ΧΝΝ επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την αυτοαξιολόγηση των ασθενών στα επώδυνα συμπτώματα της ΔΝ. Επίσης οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά παραμέτρους της ΠΖ των ασθενών όπως κινητικότητα και αυτοεξυπηρέτηση.
Συμπεράσματα: Οι ασθενείς προ τελικού σταδίου βιώνουν πιο έντονα τα επώδυνα συμπτώματα της ΔΝ σε σχέση με τους ασθενείς τελικού σταδίου.
Λέξεις – Κλειδιά: Σακχαρώδης Διαβήτης, Φορτίο Νόσου, Ποιότητα Ζωής, Διαβητική Νεφροπάθεια, Χρόνια Νεφρική Νόσος