ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Η πορνογραφία στις μέρες μας είναι ευρέως διαδεδομένη και η χρήση της μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη ζωή, στην καθημερινότητα και στην ψυχική και σωματική υγεία των ατόμων και των γύρω τους. Επιπλέον, οι πηγές πληροφόρησης σχετικά με τη σεξουαλικότητα, είναι ένας τομέας που επηρεάζει συνολικά τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η χρήση πορνογραφικού υλικού από ενήλικες, να γίνει η καταγραφή της σεξουαλικής συμπεριφοράς τους αναφορικά με αυτή και να βρεθούν οι κύριες πηγές σεξουαλικής πληροφόρησής τους.
Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν 510 ενήλικες ηλικίας 18-67 ετών. Η συλλογή των δεδομένων διήρκησε από την 1 Φεβρουαρίου του 2013, μέχρι τις 30 Απριλίου του 2013, και πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ειδικά διαμορφωμένου ανώνυμου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που περιελάμβανε 46 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, που διερευνούσαν τη σεξουαλικότητα, τη χρήση της πορνογραφίας και τις πηγές σεξουαλικής πληροφόρησης ενηλίκων. Η προώθηση έγινε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS Statistics 17.0 όπου το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ήταν p<0,05.
Αποτελέσματα: Από τους 510 ερωτηθέντες που αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας το 70,2% ήταν γυναίκες και το 29,8% ήταν άνδρες, μέσης ηλικίας τα 26,7 έτη. Οι άνδρες παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο 3,49 φορές την εβδομάδα πορνογραφικό υλικό, ενώ οι γυναίκες 0,49 φορές την εβδομάδα. Όσοι έβλεπαν περισσότερο πορνογραφικό υλικό είχαν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους. Το 60,1% των ανδρών δήλωσε πως παρακολουθεί πορνογραφικό υλικό για διέγερση κι αυνανισμό, ενώ το 46,8% των γυναικών από περιέργεια. Το 72,7% των ανδρών χαρακτήρισε το πορνογραφικό υλικό διεγερτικό, ενώ το 39,9% των γυναικών το χαρακτήρισε αδιάφορο και διεγερτικό αντίστοιχα. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών (53,3%) και γυναικών (62%) είχαν πληροφόρηση σχετικά με τη σεξουαλικότητα από το φιλικό περιβάλλον, ενώ όταν η κύρια πηγή πληροφόρησης ήταν το διαδίκτυο η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής επαφής ήταν στα 10-16 έτη.
Συμπεράσματα: Οι άνδρες παρακολουθούσαν περισσότερο πορνογραφικό υλικό σε σχέση με τις γυναίκες. Τα άτομα που παρακολουθούσαν περισσότερο πορνογραφικό υλικό είχαν γενικά μία έντονη σεξουαλική διάθεση που εκφράστηκε με διάφορους τρόπους. Οι πηγές πληροφόρησης σχετικά με τη σεξουαλικότητα των ατόμων ήταν κυρίως το φιλικό περιβάλλον, όταν όμως ήταν το διαδίκτυο, υπήρχε πρόωρη έναρξη σεξουαλικής ζωής.
Λέξεις κλειδιά: Πηγές πληροφόρησης, πορνογραφία, πορνογραφικό υλικό, σεξουαλικότητα