ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Η αξία της τέχνης και ειδικά της μουσικής μπορεί δυνητικά να προσεγγίσει πολύπλευρα το άτομο και να συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της υγείας του αποκτώντας μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση καθοριστικό ρόλο για την προαγωγή της υγείας γενικότερα.
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στη διερεύνηση της χρήσης της μουσικής για την υγεία στην κοινότητα και του βαθμού ενίσχυσης της κοινωνικο-συναισθηματικής εμπιστοσύνης που μπορεί να οικοδομηθεί, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στο έργο του νοσηλευτή.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε ποσοτική μελέτη με δειγματοληψία σκοπιμότητας από άτομα που επισκέπτονται δύο διαφορετικούς φορείς στην Αττική και πάσχουν από ήπια ή σοβαρή ψυχική διαταραχή. Το δείγμα αποτέλεσαν 120 άτομα (Ν=120) ενώ το ποσοστό ανταπόκρισης στην έρευνα ήταν 80%. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ανώνυμο, δομημένο, αυτό-συμπληρούμενο ερωτηματολόγιο. Η εξέταση της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας του ελέγχθηκε με πιλοτική μελέτη που περιλάμβανε 20 άτομα (Ν=20).
Αποτελέσματα: Η μουσική αναδεικνύεται ως σημαντικός παράγοντας υγείας για το άτομο χωρίς να προϋποθέτει την ύπαρξη ειδικών γνώσεων καθώς είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Επιβεβαιώνεται ο πολύπλευρος και πολυδιάστατος χαρακτήρας της μουσικής και η συμμετοχή της στην αυτοδιαχείριση δύσκολων καταστάσεων για την απόκτηση θετικής στάσης ζωής. Η δυναμική της φαίνεται να ισχυροποιείται και η αποτελεσματικότητά της να εντείνεται μέσα από την ομάδα και την εμπειρία της συλλογικότητας.
Συμπεράσματα: Από την παρούσα μελέτη προκύπτει ότι η μουσική έχει μια ιδιάζουσα δύναμη και με την κατάλληλη αξιοποίησή της προσφέρει πολύπλευρα οφέλη στο άτομο. Η απλότητα της εφαρμογής της δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικότητα στις νοσηλευτικές παρεμβάσεις στην κοινότητα αλλά και στους υπόλοιπους τομείς της φροντίδας υγείας προάγοντας την δημόσια υγεία.
Λέξεις Kλειδιά: θεραπευτικό περιβάλλον, μουσική, νοσηλευτικές παρεμβάσεις, προαγωγή υγείας, τέχνες