ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Η οικονομική κρίση του 2009 έπληξε σημαντικά την Ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η κρίση επηρέασε σημαντικά τον τομέα της εργασίας, δημιουργώντας προβλήματα για τους εργαζομένους όπως η μείωση των παρεχόμενων μισθών, η μείωση του διαθέσιμου προσωπικού και η αύξηση του φόρτου εργασίας. Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των εργαζομένων και τους οδηγούν στην εμφάνιση άγχους, κατάθλιψης, δυσθυμίας και τάσεων αυτοκτονίας.
Σκοπός: Η ανάδειξη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας και η διερεύνηση του βαθμού επιρροής των δημογραφικών, οικονομικών και επαγγελματικών δεδομένων, στην εμφάνιση αγχώδους και καταθλιπτικής διαταραχής.
Μεθοδολογία: Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 112 εργαζόμενοι του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας του νομού Ημαθίας. Για την πραγματοποίηση της έρευνας έγινε χρήση ερωτηματολογίου που περιελάμβανε 14 ερωτήσεις με τα δημογραφικά, οικονομικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά του προσωπικού και το ερωτηματολόγιο Γενικής Υγείας (GHQ-30). Για τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων της έρευνας έγινε χρήση του στατιστικού πακέτου SPSSv23.
Αποτελέσματα: Η στατιστική ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων της έρευνας, καταδεικνύουν πως το 25% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού παρουσιάζει μια τάση εμφάνισης άγχους. Αντίστοιχα από την επεξεργασία των ερωτήσεων κατάθλιψης, βρέθηκε ότι το 16% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της έρευνας, παρουσιάζει μια τάση εμφάνισης κατάθλιψης. Οι μεταβλητές που παρουσιάζουν ισχυρές συσχετίσεις και φαίνεται να επηρεάζουν τους εργαζομένους σχετικά με τις αποφάσεις τους, τον τρόπο εργασίας τους, τον τρόπο ζωή τους και την ψυχοπαθολογία τους, είναι η ηλικία, ο τομέας εργασίας, τα έτη εργασίας, η οικογενειακή κατάσταση, η μηνιαία μείωση και η ανασφάλεια.
Συμπεράσματα: Οι κυβερνήσεις σε περιόδους οικονομικών κρίσεων θα πρέπει να επενδύουν στη υγεία, καθώς μέσα από αυτή την επένδυση θα έχουν μια ισχυροποίηση της ανθρώπινης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας.
Λέξεις Κλειδιά: άγχος, ερωτηματολόγιο γενικής υγείας GHQ- 30, κατάθλιψη, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, oικονομική κρίση