Home > Τεύχος 2 ( Τόμος 3) > Η Κίνηση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για το Έτος 2005 σε Σχέση με την Ηλιο-γεωμαγνητική Δραστηριότητα
15
Νοέ
2010

Περίληψη

Εισαγωγή: Η ζωή στην Γη οφείλει την παρουσία της στον Ήλιο ο οποίος είναι πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, φωτός και θερμότητας. Οι αρνητικές επιρροές των εκρηκτικών ηλιακών φαινομένων στην βιόσφαιρα και ιδιαίτερα στην ανθρώπινη υγεία άρχισε να συζητείται τα τελευταία είκοσι χρόνια (ηλιοβιολογία), αν και η επίδραση αυτών στις τεχνολογικές εφαρμογές επίγειες ή διαστημικές είναι ήδη γνωστές. Μεγάλες στατιστικές έρευνες έχουν διεξαχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και πιθανοί μηχανισμοί έχουν προταθεί, αν και το θέμα παραμένει ανοικτό.

Σκοπός: Ο σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της αυξημένης ή μη προσέλευσης των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) του Γ. Ν.Λαμίας κατά το έτος 2005, προκειμένου να μελετηθεί κατά πόσο οι γεωμαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, με αποτέλεσμα την αύξηση ζήτησης Υπηρεσιών Υγείας

Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσε το σύνολο των ασθενών όλων των ηλικιακών ομάδων που προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Χειρουργικού και Παθολογικού Τομέα του Γ. Ν. Λαμίας, κατά το χρονικό διάστημα 1/1/2005 έως 31/12/2005. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με την καταγραφή των στοιχείων νοσηλείας από τα μητρώα των ασθενών του Χειρουργικού και Παθολογικού Τομέα των Επειγόντων Περιστατικών του Γ. Ν. Λαμίας λαμβάνοντας υπόψη το προσωπικό απόρρητο των ασθενών. Κατεγράφησαν συνολικά 37.513 περιστατικά. Τα δεδομένα κωδικοποιήθηκαν σύμφωνα με την διάγνωση και εισήχθησαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Microsoft Office Excel 2003. Στη συνέχεια συσχετίστηκαν χρονικά με τον γεωμαγνητικό δείκτη Dst, που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση και απεικόνιση της εξέλιξης των μαγνητικών καταιγίδων, με τις ηλιακές εκλάμψεις, τις ισχυρές εκτινάξεις της ηλιακής στεμματικής μάζας και τον ηλιακό άνεμο. Τα παραπάνω δεδομένα προέρχονται από διαστημικές παρατηρήσεις οι οποίες υπέστησαν κατάλληλη επεξεργασία. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Microsoft Office Excel 2003 και το Origin 7.

Αποτελέσματα: Η ηλιο-γεωμαγνητική δραστηριότητα (non-photic effect) φαίνεται ότι επιδρά στην υγεία καθόσον παρατηρήθηκε αύξηση προσέλευσης περιστατικών στο Τ.Ε.Π. του Γ.Ν Λαμίας κατά τις περιόδους εκδήλωσης γεωμαγνητικών καταιγίδων αλλά και πολλών και ισχυρών ηλιακών εκλάμψεων.Διαπιστώθηκε μια χρονική σύμπτωση με την ηλιο-γεωμαγνητική δραστηριότητα. Η επίδραση ήταν πλέον σαφής στα καρδιολογικά, ογκολογικά, νευρολογικά και ορθοπεδικά περιστατικά αλλά και σε ένα βαθμό στα παθολογικά περιστατικά. Η μέγιστη προσέλευση ασθενών για αυτές τις κατηγορίες σημειώθηκε κατά κανόνα τους μήνες Ιανουάριο (έκτακτη ηλιο-γεωμαγνητική δραστηριότητα), Μάρτιο (μέγιστος αριθμός εκλάμψεων των τελευ- ταίων 12 ετών), Μάιο και Αύγουστο (μήνες με ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες).

Συμπεράσματα: Τα συμπεράσματα της πιλοτικής αυτής μελέτης προστίθενται σε εκείνα της διεθνούς βιβλιογραφίας ενισχύοντας την εικόνα της κατάστασης για τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη και ειδικά για τον ελλαδικό χώρο που ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Ενδιαφέρον για την κλινική πρακτική: Η μελέτη αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στο θέμα πρόβλεψης του προσωπικού των Τ.Ε.Π. προκειμένου να ληφθούν κατάλληλα μέτρα (επιπλέον προσωπικό, φάρμακα και λοιπά υλικά, χώροι υποδοχής κλπ).

Λέξεις κλειδιά: ηλιο-γεωμαγνητική δραστηριότητα, γεωμαγνητικές καταιγίδες, σχέσεις Ηλίου-Γης, υγεία, καρδιαγγειακά, ογκολογικά, νευρολογικά, ορθοπεδικά περιστατικά.

Όλο το Άρθρο ( Download PDF )

About the Author