ΠΕΡΊΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Μέσα από τις διαρκείς μετακινήσεις πληθυσμών, η πολιτισμική πολυμορφία των χωρών ανά τον κόσμο αυξάνεται συνεχώς εντείνοντας την ανάγκη προετοιμασίας νοσηλευτών ικανών να παρέχουν πολιτισμικά επαρκή φροντίδα. H πολιτισμική επάρκεια των νοσηλευτών αποτελεί πλέον ουσιώδες και απαραίτητο συστατικό για την παροχή ποιοτικής εξατομικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας και την προαγωγή της ισότιμης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.
Σκοπός: Η χαρτογράφηση της διαθέσιμης έρευνας σχετικά με την επίδραση των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών νοσηλευτικής στην πολιτισμική επάρκεια των φοιτητών τους μέσω οριοθετημένης ανασκόπησης.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε συστηματική βιβλιογραφική αναζήτηση επιστημονικών μελετών στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Pubmed, Scopus και Science Direct χωρίς περιορισμό ως προς το έτος και τη γλώσσα δημοσίευσης χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδιά: Transcultural nursing, cultural competence, intercultural readiness, undergraduate students, course και curriculum. Τα κριτήρια ένταξης των άρθρων στην οριοθετημένη ανασκόπηση ήταν: α) μελέτες που διερεύνησαν εκβάσεις που αφορούσαν σε πολιτισμική επάρκεια β) φοιτητές που παρακολούθησαν ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών νοσηλευτικής γ) πρωτογενείς μελέτες. Το υλικό της παρούσας μελέτης αποτέλεσαν 20 πρωτογενείς ερευνητικές μελέτες.
Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία πρωτογενών μελετών που διερεύνησαν εκβάσεις πολιτισμικής επάρκειας σε φοιτητές προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών νοσηλευτικής είναι συγχρονικές μελέτες, προέρχονται από τις ΗΠΑ (35%) και έχουν δημοσιευτεί την τελευταία δεκαετία (75%). Η πολιτισμική επάρκεια των φοιτητών νοσηλευτικής φαίνεται να ποικίλει και βρέθηκε να κυμαίνεται από μέτρια έως καλά επίπεδα. Στους παράγοντες που βρέθηκαν να σχετίζονται με την πολιτισμική επάρκεια των προπτυχιακών φοιτητών νοσηλευτικής περιλαμβάνονται δημογραφικά χαρακτηριστικά, η παρακολούθηση σχετικής εκπαίδευσης, το έτος σπουδών, η εμπειρία φροντίδας ασθενών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και από ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, καθώς και το πολιτισμικό υπόβαθρο των ίδιων των φοιτητών.
Συμπεράσματα: Η παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων διαπολιτισμικής νοσηλευτικής και ευκαιριών αλληλεπίδρασης με διαφορετικές κουλτούρες στα πλαίσια των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών είναι ουσιώδης για την επιτυχημένη διαχείριση των ολοένα αυξανόμενων πολιτισμικών προκλήσεων από τους φοιτητές νοσηλευτικής και την παροχή πολιτισμικά επαρκούς εξατομικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας στους ασθενείς. Αναφορικά με τα ήδη υπάρχοντα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών νοσηλευτικής, η περιοδική αξιολόγηση της επάρκειάς τους ως προς την παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων διαπολιτισμικής νοσηλευτικής κρίνεται μείζονος σημασίας.
Λέξεις Κλειδιά: Γνώσεις, δεξιότητες, πολιτισμική επάρκεια, προπτυχιακοί φοιτητές νοσηλευτικής, στάσεις