ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Η σχιζοφρένεια αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές ψυχιατρικές νόσους με μεγάλο κόστος για το εθνικό σύστημα υγείας, ενώ συγχρόνως η ίδια συνδέεται άρρηκτα με το κάπνισμα. Η κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών από τους επαγγελματίες υγείας θα συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των ασθενών με σχιζοφρένεια.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εύρεση της σχέσης που συνδέει το κάπνισμα με τους ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια καθώς και του τρόπου με τον οποίο αυτό οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου σε άτομα του γενικού πληθυσμού τα οποία καπνίζουν.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική αναζήτηση σε ηλεκτρονικές πηγές. Αναζητήθηκαν μελέτες στις βάσεις δεδομένων PubMed, Scopusκαι ScienceDirect στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Αποτελέσματα: Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας ανέδειξε πως τα άτομα με σχιζοφρένεια χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως ανακουφιστικό μέσο των παρενεργειών των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου. Επιπλέον το κάπνισμα επηρεάζει σημαντικά την δράση των φαρμάκων με αποτέλεσμα οι ασθενείς συχνά να υποθεραπεύονται και συχνά να είναι απαραίτητη η αναπροσαρμογή της θεραπευτικής δοσολογίας για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Τέλος το κάπνισμα συντελεί δραστικά στην προσβολή των απογόνων των ατόμων που καπνίζουν από την μελετώμενη ψυχιατρική νόσο.
Συμπεράσματα: Οι επαγγελματίες υγείας διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στις θεραπευτικές διαδικασίες των ασθενών ενώ ταυτόχρονα συντελούν στην πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών νόσων στην κοινότητα όπως η σχιζοφρένεια. Συνεπώς η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού όσον αφορά το κάπνισμα καθώς και η επανεξέταση του τρόπου θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών με σχιζοφρένεια θα δρούσε καταλυτικά στην βέλτιστη διαχείριση της νόσου από το σύστημα και τους επαγγελματίες υγείας
Λέξεις Κλειδιά: επίδραση, κάπνισμα, καπνός, νικοτίνη, σχιζοφρένεια