ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν να εκτιμήσει την επίδραση ενός εξατομικευμένου προγράμματος μυϊκής ενδυνάμωσης και αξιολόγησης της διατροφικής κατάστασης στην ποιότητα ζωής γυναικών με οστεοπορωτικό κάταγμα κάτω άκρων.
Το δείγμα αποτέλεσαν 50 γυναίκες με οστεοπορωτικό κάταγμα ισχίου ηλικίας 57-89 ετών χωρισμένες σε δύο ομάδες: πειραματική (n=25) και ελέγχου (n=25). Στην πειραματική ομάδα εφαρμόστηκε πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης το οποίο διήρκησε 12 εβδομάδες, ενώ η ομάδα ελέγχου ακολούθησε τις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες με ελαφριάς μορφής άσκηση. Πριν και μετά την εφαρμογή του προγράμματος φυσικής αγωγής αξιολογήθηκε η ποιότητα ζωής των γυναικών με οστεοπορωτικό κάταγμα ισχίου. Χρησιμοποιήθηκαν δύο τύποι ερωτηματολογίου: οστεοπορωτικό και διατροφής.
Για την στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τόσο η περιγραφική όσο και η επαγωγική στατιστική. Όσον αφορά στην περιγραφική στατιστική, υπολογίστηκαν και παρουσιάστηκαν οι μέσες τιμές, τυπικές αποκλίσεις και συχνότητες εμφάνισης. Η κύρια ερευνητική υπόθεση εξετάστηκε με την ανάλυση διακύμανσης δύο παραγόντων με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις (2-way ANOVA with repeated measures).
Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι, το πρόγραμμα φυσικής αγωγής επέδρασε θετικά στην πειραματική ομάδα των γυναικών με οστεοπορωτικό κάταγμα ισχίου και βελτίωσε την ποιότητα ζωής τους. Μικρή βελτίωση παρατηρήθηκε και στην ομάδα ελέγχου.
Συμπεραίνεται ότι, οι γυναίκες με οστεοπορωτικό κάταγμα ισχίου έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους τόσο σε επίπεδο κίνησης και φυσικής κατάστασης όσο και σε επίπεδο διατροφής. Άλλωστε, η μυική ενδυνάμωση αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο παρέμβασης αφού βελτιώνει τη λειτουργικότητα των άκρων στα άτομα αυτά με θετικό αντίκτυπο και στις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής.
Λέξεις κλειδιά: οστεοπορωτικά κατάγματα, γυναίκες, άσκηση, ποιότητα ζωής, διατροφή, μυϊκή ενδυνάμωση.