Home > Τεύχος 4 ( Τόμος 3 ) > Η ΕΝΕ επίσημος συνομιλητής της πολιτείας
01
Φεβ
2011
Posted By :
Comments : Off

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, αν και μετράει ουσιαστικά μόλις τρία χρόνια ζωής, έχει κατορθώσει ήδη να συμπεριληφθεί μεταξύ των εταίρων που η επίσημη Πολιτεία αναγνωρίζει ως απευθείας συνομιλητές για θέματα υγείας και νοσηλευτικής εκπαίδευσης.

Στις 7-1-2011 το Τμήμα Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Παιδείας, σε συνέχεια της αγαστής συνεργασίας μας σε θέματα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων των νοσηλευτών, ζήτησε από την ΕΝΕ να αποστείλει τις προτάσεις της περί του καθορισμού των ελάχιστων προϋποθέσεων κατάρτισης των Νοσηλευτών. Αμέσως, η ΕΝΕ ζήτησε την άποψη των Τμημάτων Νοσηλευτικής των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και συνθέτοντας τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας όλων των νοσηλευτών, κατέληξε ότι για την ανάπτυξη της νοσηλευτικής επιστήμης και τέχνης και κατ’ επέκταση την προαγωγή της δημόσιας υγείας, επιβάλλεται η εισαγωγή των νοσηλευτών σε επαγγελματικές σχολές της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας ήτοι, ανώτατης εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα προτάθηκε η Ενιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική Εκπαίδευση η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα της νοσηλευτικής κοινότητας τόσο της χώρας μας αλλά και αρκετών ευρωπαίων νοσηλευτών και συμπίπτει απόλυτα με την 22η ομόφωνη απόφαση της 61ης Συνόδου των Πρυτάνεων του 2009.

Ακολούθως, αναφορικά με την προϋπόθεση για την εισαγωγή στην εκπαίδευση των νοσηλευτών (ΠΔ 38/2010, αρ. 31, παρ. 1), προτάθηκε η αύξηση της γενικής σχολικής εκπαίδευσης από δέκα (10) σε δώδεκα (12) έτη ή, την αποφοίτηση επιπέδου ικανού, όπως αυτό πιστοποιείται από το Υπ. Παιδείας, για εισαγωγή στην ανώτατη (πανεπιστημιακή) εκπαίδευση.

Σχετικά με τα υποχρεωτικά πεδία του προγράμματος σπουδών των νοσηλευτών (ΠΔ 38/2010, παράρτημα 5.2.1), κρίθηκε απαραίτητη η ανανέωση της λίστας των αντικειμένων εκπαίδευσης. Ειδικότερα, προτάθηκε να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα των αναγκών υγείας όπως η γήρανση του πληθυσμού, η κινητικότητα ασθενών και επαγγελματιών υγείας και η συνεχής ανάπτυξη της νοσηλευτικής επιστήμης (evidence based nursing), μιας και προβάλλουν νέες απαιτήσεις στη δημόσια υγεία αναδεικνύοντας νέους ρόλους για τη νοσηλευτικής επιστήμης και τέχνη.

Το βασικότερο όμως απ’ όλα τα παραπάνω, είναι ότι πλέον το τοπίο της νοσηλευτικής εκπροσώπησης σε όλους τους εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς έχει ξεκαθαρίσει οριστικά: Η ΕΝΕ εκπροσωπεί πλέον επάξια τους περίπου 28.000 νοσηλευτές της χώρας και με τη στήριξή τους, θα συνεχίσει να το πράττει με επιτυχία.

Αριστείδης Δάγλας

Διευθυντής Έκδοσης

Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΕΝΕ

Download PDF

About the Author