ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο έχει σχετιστεί με την υιοθέτηση συμπεριφορών διακινδύνευσης για την υγεία, συντηρώντας τις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία. Έως σήμερα δεν έχει διερευνηθεί διεξοδικά ο πιθανός ρόλος του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών κατά την έναρξη της ενήλικης ζωής.
Σκοπός: Η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των πρωτοετών φοιτητών σε σχέση με δείκτες κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου στο πλαίσιο του 1ου έτους της μελέτης ΛΑΤΩ.
Μεθοδολογία: Η παρούσα εργασία αποτελεί συγχρονική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν στο σύνολο των πρωτοετών φοιτητών του ΤΕΙ Κρήτης το 2012 (Ν=1138, 54% γυναίκες, μέση ηλικία 18,31 έτη, ποσοστό συμμετοχής 96,7%). Οι διατροφικές συνήθειες (κατανάλωση πρωινού γεύματος, φρούτων, λαχανικών, γρήγορου φαγητού και αναψυκτικών) συσχετίστηκαν με δείκτες κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου (ευμάρεια και αυτο-αναφερόμενη οικονομική κατάσταση της οικογένειας, επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων). Οι στατιστικές δοκιμασίες και τα μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης, ελέγχοντας για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, πραγματοποιήθηκαν με το SPSS 21.0.
Αποτελέσματα: Μόνο το 24,9%, το 12% και το 17% κατανάλωνε πρωινό, φρούτα και λαχανικά, αντίστοιχα, συστηματικά σε καθημερινή βάση. Αναψυκτικά κατανάλωναν καθημερινά το 6,1% των συμμετεχόντων, ενώ η πλειοψηφία δεν κατανάλωνε σε τακτική βάση γρήγορο φαγητό (73,8%). Υψηλότερη ευμάρεια της οικογένειας σχετίστηκε με υψηλότερη κατανάλωση πρωινού γεύματος (OR=2,90, 95%ΔΕ=1,13-7,44), αλλά και αναψυκτικών (OR=8,10, 95%ΔΕ=1,38-47,68) και γρήγορου φαγητού στα αγόρια (OR=2,44, 95%ΔΕ=1,27-4,70). Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του πατέρα βρέθηκε να έχει προστατευτικό ρόλο στην κατανάλωση γρήγορου φαγητού (OR=0,42, 95%ΔΕ= 0,18-0,95) και αναψυκτικών (OR=0,19, 95%ΔΕ=0,05-0,72) στα αγόρια. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν σχετίστηκε με κάποιο δείκτη κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου.
Συμπεράσματα: Οι διατροφικές συνήθειες των πρωτοετών φοιτητών απέχουν πολύ από τις συνιστώμενες διατροφικές οδηγίες ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Διαπιστώνεται η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων αγωγής-προαγωγής της υγείας σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Λέξεις κλειδιά: διατροφικές συνήθειες, κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, φρούτα, λαχανικά, πρωινό