ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Υπόβαθρο: Το σύστημα υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, εξαιτίας και της πρόσφατης έλευσης της πανδημίας Covid-19, έχει αντιμετωπίσει μια πληθώρα δυσκολιών και δυσχερειών στην ομαλή λειτουργία του. Η εν λόγω πανδημία αποτέλεσε σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, επιφέροντας ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο αντίδρασης των συστημάτων υγείας και των επαγγελματιών υγείας, όπως είναι το νοσηλευτικό προσωπικό, που κλήθηκε να καταβάλει τις μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες, ώστε να ανταποκριθεί στις δυσκολίες, εφαρμόζοντας ένα παρατεταμένο και έντονο ωράριο εργασίας. Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η επαγγελματική εξουθένωση από πλευράς προσωπικού διογκώθηκε και δύναται να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των ασθενών.
Σκοπός: Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την ανάδειξη της σχέσης ανάμεσα στην επαγγελματική εξουθένωση των νοσηλευτών και το φόρτο εργασίας τους και τη διάρκεια νοσηλείας των ασθενών covid-19, στα νοσοκομεία αναφοράς.
Μεθοδολογία: Στο δείγμα μελέτης συμμετείχαν συνολικά 160 νοσηλευτές ενός ελληνικού, γενικού περιφερειακού νοσοκομείου και 22 ασθενείς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid-19. Ως εργαλεία μελέτης χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της επαγγελματικής εξουθένωσης το ερωτηματολόγιο της Maslach (Maslach Burnout Inventory-ΜΒΙ), για το νοσηλευτικό φόρτο εργασίας η κλίμακα Nursing Activity Score (ΝΑS) και η διάρκεια νοσηλείας Covid-19 ασθενών καταγράφηκε από τα στοιχεία του νοσοκομείου. Πραγματοποιήθηκε ανάλυση πολλαπλής παλινδρόμησης (multiple regression analysis) με τη μέθοδο επιλογής βήμα προς βήμα (stepwise), ώστε να καταστεί δυνατός ο προσδιορισμός των παραγόντων που επιδρούν στη διάρκεια της νοσηλείας.
Αποτελέσματα: Η επαγγελματική εξουθένωση των νοσηλευτών σε ΜΕΘ Covid-19 βρέθηκε υψηλή όπως και ο φόρτος εργασίας τους. Παρόλα αυτά μόνο ο νοσηλευτικός φόρτος εργασίας (β = ,452 t = 2,124, p = 0,35) συσχετίστηκε με μεγαλύτερη διάρκεια διαμονής ασθενών Covid-19 στην ΜΕΘ (F(1,158) = 4,512, p<,001) και όχι οι διαστάσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης.
Συμπεράσματα: Η παρούσα πανδημία, επεσήμανε τα υφιστάμενα κενά του υγειονομικού συστήματος. Οι νοσηλευτές, δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν το ανεξέλεγκτο της πορείας της ασθένειας Covid-19, η οποία έχει δυσχεράνει την εργασιακή καθημερινότητά τους και την ψυχική τους υγεία και ο φόρτος εργασίας τους έχει αντίκτυπο και στην ασφάλεια των ασθενών.
Λέξεις Κλειδιά: επαγγελματική εξουθένωση, διάρκεια νοσηλείας, ΜΕΘ Covid-19, νοσηλευτές, φόρτος εργασίας