Home > Τεύχος 1 (Τόμος 6) > Διερεύνηση της σχέσης εφήβων μαθητών με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και οι επιδράσεις της στην υγεία
20
Νοέ
2013

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εισαγωγή: Η παγκόσμια διάδοση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή έδωσε το πλεονέκτημα της γρήγορης ανταλλαγής της πληροφορίας. Την τελευταία δεκαετία το ερώτημα των ερευνητών και της κοινής γνώμης αφορά τη σχέση των υπολογιστών με διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα των χρηστών.

Σκοπός: Με την παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση πραγματοποιείται προσπάθεια διερεύνησης της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ των εφήβων με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και οι ψυχολογικές και σωματικές επιδράσεις της χρήσης του.

Ανασκόπηση βιβλιογραφίας: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στη διαθέσιμη έντυπη ελληνική βιβλιογραφία και τις βάσεις δεδομένων Medline και Scopus, στην αγγλική γλώσσα και με τη βοήθεια των λέξεων – κλειδιών: “computers”, “students”, “internet and adolescent”, “psychological effects”, “effectiveness in health” μόνες ή σε συνδυασμό μεταξύ τους. Από το σύνολο των μελετών, στην ανασκόπηση εντάχθηκαν όσες αφορούσαν το υπό διερεύνηση θέμα.

Αποτελέσματα: Η χρήση του υπολογιστή και του διαδικτύου ως μέσο εκπαίδευσης μπορεί να οριοθετήσει τις διαμορφωμένες συνθήκες διδασκαλίας και να βοηθήσει στη μάθηση και την ανάπτυξη γλωσσικών και άλλων ιδιοτήτων των μαθητών, δεν πρέπει όμως να θεωρηθεί ως η λύση για όλα τα μαθησιακά προβλήματα. Κίνδυνο για τους εφήβους αποτελεί το φαινόμενο της «προβληματικής χρήσης του διαδικτύου», καθώς και οι σωματικές παθήσεις από την πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή.

Συμπεράσματα: Η εισαγωγή των υπολογιστών στην εκπαιδευτική διαδικασία θεωρείται πλέον επιβεβλημένη για την προαγωγή της μάθησης. Η ορθή χρήση του υπολογιστή και του διαδικτύου μπορεί να υποβοηθήσει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των εφήβων και να αποτελέσει ένα υγιές μέσο αναψυχής στον ελεύθερο χρόνο τους. Επιπλέον, η διδασκαλία των εφήβων από τους επαγγελματίες υγείας για την απαραίτητη εργονομία του χώρου και τη στάση του σώματος κατά τη χρήση του υπολογιστή θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αποφυγή χρόνιων παθήσεων, που σχετίζονται με αυτόν.

Λέξεις-κλειδιά: «διαδίκτυο και έφηβοι», «ηλεκτρονικός υπολογιστής», «επιδράσεις στην υγεία», «μαθητές», «ψυχολογικές επιδράσεις»

Όλο το Άρθρο (Download PDF)

About the Author