ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Οι ανθρώπινες διατροφικές προτιμήσεις και επιλογές είναι το τελικό αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης βιολογικών, ψυχολογικών, πολιτισμικών, οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων. Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα μείζον θέμα της σημερινής εποχής και ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται συνεχώς αυξάνεται. Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τα υγιεινά πρότυπα διατροφής των νοσηλευτών στο χώρο εργασίας, όπως η υπερωριακή εργασία, το κυκλικό ωράριο εργασίας, το εργασιακό άγχος, το φυσικό περιβάλλον εργασίας, οι διατροφικές επιλογές που προσφέρουν τα κυλικεία των νοσοκομείων και κοινωνικοί παράγοντες. Το μειωμένο μηνιαίο εισόδημα έχει αρνητικό στις διατροφικές συνήθειες των νοσηλευτών. Οι νοσηλευτές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες δεν μπορούν να αγοράσουν υγιεινά τρόφιμα, ειδικά μετά την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των τροφίμων που προκλήθηκε με την πανδημία COVID-19. Για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, οι νοσηλευτές συχνά μειώνουν τα γεύματα, γεγονός που επηρεάζει τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι νοσηλευτές εκφράζουν συνεχώς την ανάγκη για ένα ήρεμο και αξιοπρεπές μέρος για φαγητό και ανάπαυση. Η καραντίνα την περίοδο της πανδημίας COVID-19 έχει ενοχοποιηθεί για αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, στην αύξηση βάρους και στην αυξημένη κατανάλωση γλυκών και σνακ. Αυτές οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον αντίκτυπο της υγείας του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε οι νοσηλευτές να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να γευματίσουν. Οι νοσηλευτικές διευθύνσεις πρέπει να εφαρμόσουν προγράμματα προαγωγής της υγείας των νοσηλευτών, όπου θα ελέγχεται το βάρος τους και θα δίνονται ειδικά πρότυπα διατροφής, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη για να μειωθεί το σχετιζόμενο με την εργασία στρες.
Λέξεις Κλειδιά: διατροφή, νοσηλευτές, πανδημία, συνήθειες, COVID-19
Σημείωμα εκδότη: Η παρούσα δημοσίευση εκφράζει την προσωπική άποψη των συγγραφέων.