ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την βασική αιτία θανάτου σε ασθενείς με μη μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και την κύρια αιτία νοσηρότητας, αναπηρίας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης προγραμμάτων καρδιακής αποκατάστασης (ΚΑ), με απώτερο σκοπό την μείωση των επιπτώσεων των καρδιαγγειακών νόσων και της επανεμφάνισης τους. Βασικό ρόλο στην παροχή των υπηρεσιών πρόληψης έχει ο επισκέπτης υγείας (ΕΥ) τόσο σε ενδονοσοκομειακό όσο και σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο.
Σκοπός: Να διερευνηθούν οι απόψεις, οι αντιλήψεις και οι εμπειρίες των ΕΥ σχετικά με το ρόλο τους στην ΚΑ.
Υλικό και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε ποιοτική μελέτη με ημιδομημένες συνεντεύξεις σε 11 ΕΥ. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με τη μέθοδο της θεματικής ανάλυσης.
Αποτελέσματα: Από την μελέτη προέκυψε ότι οι ΕΥ αντιμετωπίζουν εμπόδια στο ρόλο τους ως μέλη της διεπιστημονικής ομάδας, καθώς και προκλήσεις (θετικές και αρνητικές) που σχετίζονται με την εφαρμογή των στρατηγικών της καρδιακής πρόληψης. Θεωρούν ότι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και την τροποποίηση της συμπεριφοράς των ασθενών τους στο πλαίσιο της δευτερογενούς πρόληψης ενώ για τη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του έργου τους προτείνουν εκτός από τη χρήση των ατομικών μηχανισμών διαχείρισης των πρακτικών δυσκολιών και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υποστηρικτικού δικτύου.
Συμπέρασμα: Οι ΕΥ έχουν σημαντικό ρόλο στη διεπιστημονική ομάδα της καρδιακής αποκατάστασης, και προτείνεται η ενίσχυση των υπαρχουσών δομών υγείας και αποκατάστασης με επιπλέον προσωπικό.
Λέξεις Κλειδιά: αντιλήψεις, δευτερογενής πρόληψη, επισκέπτης υγείας, καρδιακή αποκατάσταση, ποιοτική μελέτη