ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Η υγεία βρίσκεται σε μια συνεχή σχέση αλληλεξάρτησης όχι μόνο με παθοφυσιολογικούς αλλά και με κοινωνικούς παράγοντες οι οποίοι συνεργατικά συντελούν στην εδραίωση μιας δυναμικής ισορροπίας των εννοιών της υγείας και της κοινωνίας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση των παραγόντων εκείνων που επιδρούν ουσιαστικά και επηρεάζουν την υγεία των ατόμων.
Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας: Διενεργήθηκε ανασκόπηση σε διεθνείς και ελληνικές βάσεις δεδομένων (Medline, PubMed, Cinahl, Scopus) και (Ιatrotek) (1995-2010). Σημαντικές επίσης πληροφορίες αντλήθηκαν από Ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία.
Αποτελέσματα: Η σχέση που υφίσταται μεταξύ της υγείας και της κοινωνίας είναι σχέση αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης και συναντάται από την εμφάνιση των πρώτων κοινωνιών. Η κοινωνιολογική προσέγγιση της έννοιας της υγείας υποστηρίζει ότι η κοινωνία και οι δομές που την απαρτίζουν διευκολύνουν την εγκαθίδρυση ενεργούς αλληλεπίδρασης υγείας και κοινωνίας. Οι κυριότεροι παράγοντες αυτής της αλληλεπίδρασης είναι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, η γεωγραφική χωροταξία, κοινωνικοοικονομικοί, πολιτιστικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, καθώς και η προσβασιμότητα στις δομές υγείας.
Συμπεράσματα: Η υγεία και η ασθένεια εμπλέκονται σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής, χωρίς να διαχωρίζονται από τις αξίες, τα στερεότυπα, τις πεποιθήσεις και την καθημερινή συμπεριφορά μιας κοινωνίας.
Λέξεις Κλειδιά: Υγεία, κοινωνία, κοινωνική αναπαράσταση, κοινωνικές σχέσεις